Az euró svéd elutasítása és a valutát támogató fiskális szabályok áthágása új kihívást jelent az euróövezethez csatlakozni kívánó országok számára - jelentette ki Zdenek Tuma, a cseh jegybank kormányzója a Reuters jelentése szerint. Ha az euróövezeten tartósan kívül maradó uniós tagállamok gazdaságilag jó teljesítményt érnek el, példájuk lovat adhat az euró ellenzőinek, akik fontosabbnak tartják a szuverenitást, mint a pénzügyeket. Ez különösen érdekes az olyan országoknak, mint Csehország, amelynek nehéz politikai döntéseket kell hoznia a nyugdíjakról és az egészségügyről, ha az euróövezethez illő formába akarja hozni költségvetését.

Ráadásul az övezet tagjai közül vannak, amelyek megszegik a költségvetési hiány előírt szabályát, például Francia- és Németország. "Ez az euróövezet számára igen megnehezíti a csatlakozó országok szigorú megítélését" - jelentette ki Tuma. A stabilitási paktum megsértése azt mutatja, hogy a követelmény nemcsak azt jelenti, hogy a hiány nem lehet több a GDP három százalékánál, hanem az is szükséges, hogy a jó években a mérleg egyensúlyban legyen, s így átvészelhetik a rosszakat.

A csatlakozásra váró Csehország pénzügyi helyzete feszes, az idén csökkenteni akarja a költségvetés hiányát, amelyet a GDP 7 százalékára becsülnek. Azt tervezi, néhány évet vár, mielőtt az ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozást kéri. A várakozási idő alatt megláthatná, miként alkalmazzák a maast-richti kritériumokat az új eurótagállamokra. Az ERM-II. azt követeli meg, hogy a valutaárfolyam a központi ráta körüli sávban mozogjon. Tuma ezt fölöslegesnek tartja.