A 2001-es stockholmi és a 2002-es barcelonai csúcstalálkozón elfogadott fegyelmező határozatok ellenére romlott az uniós direktívák nemzeti törvénytárba való átültetésének gyakorlata - jelentette az Európai Bizottság. Brüsszel kettős nyilvántartással követi az egységes belső piac zökkenőmentes működtetését célzó rendelkezések átvételét.

A bizottság egyrészt kiszámítja a határidőre nem implementált direktívák arányát, ezt pedig a kormányok által kompromisszumos plafonértéknek elfogadott - 1,5 százalékos - rátához viszonyítja. Ebből a normarendszerből a legjobban Ausztria lóg ki, ahol 4,4 százalékos restancia alakult ki, de nem áll sokkal jobban Olasz- és Franciaország sem (4,2 és 3,8 százalékkal). Mindössze Spanyolország és Dánia van a másfél százalékos plafon alatt (1,3 és 0,8).

Az Európai Bizottság emellett közzéteszi a két év elmúltával - a korábban meghatározott "zéró tolerancia" ellenére - is nem átvett direktívák számát. Ezt a követelményszintet jelenleg négy állam, Dánia, Finn-, Görögország és Portugália tudja teljesíteni, valamennyien nulla hátralékkal. Franciaországot összesen tíz olyan rendelkezés terheli, amelyet két éven túl sem ültettek át, Luxemburg rovásán hét, Belgiumén öt ilyen eset van. (VG)