Lezárta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tevékenysége kapcsán indított vizsgálatot a Pénzügyminisztérium, s az erről készített előterjesztés még a héten a kormány elé kerülhet - értesült lapunk. Korábbi információink szerint a kormány a vizsgálat eredményére támaszkodva akarja alátámasztani Szász Károly alkalmatlanságát a felügyelet vezetésére, s kezdeményezni menesztését.

A K&H ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap előzetes letartóztatásba helyezte Rejtő E. Tibort, a K&H Bank júliusban lemondott vezérigazgatóját, Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét, valamint Bitvai Miklóst, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezérigazgatóját. Az eljárás jelenlegi adatai szerint a sikkasztással gyanúsított, pénteken Hegyeshalomnál őrizetbe vett Rejtő E. Tibor tudott a Kulcsár Attila által a K&H Bank brókercégénél elkövetett visszaélésekről, sőt segítette azokat, s ezért összesen 90 millió forintot kapott. A hatóságok szerint Rejtő E. Tibor, a pénzintézet belső szabályait megszegve, arra utasította a K&H Equities brókercég alkalma-zottait, hogy Kulcsár Attila ügyfeleinek ne küldjenek részletes kimutatást számláik egyenlegéről.

A Betonút Rt. volt tisztviselőjét a rendőrség sikkasztással gyanúsítja, amiért a vezető 3,3 milliárd forintot a K&H Bank technikai számlájára utaltatott, a pénzt Kulcsár Attila rendelkezésére bocsátva, további 2 milliárd forintot pedig fiktív adásvételi ügyletekkel juttatott el a brókernek. A hatóságok szerint a szintén sikkasztással gyanúsított Bitvai Miklós 4 milliárd forintot utaltatott a K&H Bank technikai számlájára. Rajtuk kívül a rendőrség a hét végén a K&H egyik osztályvezetőjét azzal gyanúsította meg, hogy több tranzakcióval közreműködött a pénzek átutalásában, míg Kulcsár Attila egyik asszisztensét magánokirat-hamisítással gyanúsították meg, egyes megbízási szerződések visszadátumozása miatt. (NIG)