A német tartományok már július végére összehozták az egész évre tervezett költségvetési hiányukat, tovább súlyosbítva a stabilitási paktum követelményeivel küszködő szövetségi kormány gondjait. Hans Eichel pénzügyminiszter a Schröder-kormány eddigi legnehezebb költségvetésének minősítette a múlt héten tárgyalt 2004-es pénzügyi tervet.

A szövetségi pénzügyminisztérium által készített időközi összesítésből kiderült, hogy a német tartományok összesített hiánya július végén elérte a 24,9 milliárd eurót, szemben az év egészére tervezett 24,2 milliárddal. A DIW gazdaságkutató intézet becslése szerint a 16 regionális egység egész évi deficitje 36,5 milliárd euró körül fog alakulni. A helyzet súlyosságára Schleswig-Holstein pénzügyminisztere mutatott rá, aki kijelentette, hogy csak a két gazdag déli tartomány, Bajorország és Baden-Württemberg tudja betartani a mindenkori hiányt a beruházások összegére korlátozó alkotmányos rendelkezést.

Az államháztartás átfogó hiányáról - amely a szövetségi állam, a tartományok és a helyhatóságok deficitjét is tartalmazza - a Reuters olyan prognózist közöl, hogy az 2003-ban várhatóan meghaladja a tavalyi, 74 milliárd eurós szintet, és eléri a GDP 3,8 százalékát. A Handelsblatt szerint viszont az idén valószínűleg 3,6 százalék lesz a deficit/GDP mutató, amely csak jövőre emelkedik 3,8 százalékra. A stabilitási paktumnak az egymás utáni harmadik évben való megszegése elvileg megnyithatná az utat a vétkes állam Brüsszel általi megbírságolásához, a Reuters azonban kétségesnek tartja, hogy az EU egyszerre részesítse pénzbüntetésben két legnagyobb tagállamát, Német- és Franciaországot. A pénzügyi kihágás elfogadtatása végett a vétkes államok emellett hivatkozhatnak a stabilitási paktumba - rendkívüli körülmények címén - felvett mentőzáradékra is.