Világos jelei vannak annak, hogy az euróövezet gazdasága megkezdte a régóta várt talpra állást - szögezi le az Európai Bizottság tegnap kiadott negyedéves jelentése. Az ugyancsak tegnap közzétett bizalmi indexek is mutatják ezt: mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalom erősödött szeptemberben. Emellett már vannak olyan tényadatok is, amelyek egy kedvezőbb tendenciára utalnak. A világgazdaság egésze is javulóban van, a pénzügyi feltételek is a növekedést segítik. Ám mindez nem jelenti azt, hogy eltűntek a kockázatok, ám kiegyensúlyozottabbak, mint pár hónapja.

Szeptemberben - harmadik hónapja - folytatódott a gazdasági bizalmi mutató javulása, amelynek eredményeként az idei legmagasabb értékre kúszott fel az index. Augusztusban 0,4, szeptemberben pedig 0,3 ponttal emelkedett a mutató. A kedvező eredmény főként az ipari és a kiskereskedelmi hangulat javulásának köszönhető - miközben az építőiparban és a fogyasztók körében változatlan maradt az index értéke az egy hónappal korábbihoz képest.

Az egész EU-ra érvényes kedvező változás különösképpen az euróövezetben volt tetten érhető: ugyanis Spanyol-, Franciaország és Hollandia kivételével (ahol az index értéke maradt az augusztusi szinten) mindenütt javult a hangulat. Különösen erőteljes volt a javulás Belgiumban, Németországban, Luxemburgban és Finnországban.

Az ipari termeléssel kapcsolatos jövőbeni vélekedést jelző (al)index javult. Ezen belül is a termelési várakozásokat jelző részmutató javulása különösen impozáns, különösen annak fényében, hogy Németországban (és Luxemburgban) mérték a legbiztatóbb eredményeket.

A jövő májusban az unióhoz csatlakozó országokra is végez hangulatfelmérést a bizottság. Két hónapos javulás után az ipari bizalmi mutató enyhén mérséklődött szeptemberben. A fogyasztói hangulat stabilizálódott egy három hónapig tartó csökkenési trend után. Az egyes országok közötti eltérés nagy, hívja fel a figyelmet a jelentés. (VG)