A nemzetközi ingatlanszakértők által is elismert ferencvárosi rehabilitáció sikere elsősorban annak köszönhető, hogy a kerület a rendszerváltást követően felismerte: a lepusztult belső városrészek újjaszületésére az önkormányzat részvétele nélkül nincs esély. A kerület belevágott egy húszéves programba. A siker eleme továbbá az összehangoltság, az átfogó városfejlesztési elképzelések és a kiszámítható kerületi lépések.

A részletes rendezési terv előre kijelölte a bontandó és felújítandó részeket. Mindehhez hozzárendelték az ütemezést, amit következetesen be is tartottak - közölte érdeklődésünkre Lakos Imre, a ferencvárosi újjáépítést irányító SEM IX. Rt. elnök-vezérigazgatója. Az önkormányzat a telkek értékesítéséből származó bevételeket visszaforgatta a rehabilitáció egyéb feladatainak finanszírozásába, a lakók elhelyezésébe, a parkosításba, a közterületek színvonalának javításába. Ezt egészítette ki a befektetői tőke.

Az utóbbi időszakban minden eddiginél nagyobb érdeklődés jellemzi a befektetőket. Az ingatlanokat pályázat keretében értékesítik, és általában 6-8-szoros a túljelentkezés. Így lehetőség van azokat a cégeket kiválasztani, melyek megfelelnek a feltételeknek. Nem elég, ha valaki a szükséges tőkét fel tudja mutatni, fontos, hogy a pályázó referenciával bírjon. Valamennyi szerződésben szerepel a SEM IX. Rt. visszavásárlási joga arra az esetre, ha a vállalkozó a megadott határidőre nem építi be a telket. A határidők betartását igen szigorúan veszi a rehabilitációt irányító társaság.

Mára kialakult egy olyan beruházói kör, amelynek köszönhetően folyamatos az építkezés, egyre szebb és jobb minőségű lakások épülnek. Jelenleg 270-300 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az új lakásokat, és ismerve a budapesti piacot, ár-érték arányban ma ez a legjobbak közé tartozik - hangsúlyozta Lakos Imre.

Minden tömbnek belső, zöld udvara van, és sok a tetőteraszos lakás. Tavaly átadták a Lenhossék parkot, így egy újabb zöld területtel gazdagodott a kerület. Az elmúlt 15-20 évben ez az első újonnan épült közpark a fővárosban. A következő feladat a közvilágítás rendbetétele.

Számítások szerint 4-5 éven belül az új lakások építései befejeződnek, a felújítások azonban folytatódnak. Ez utóbbi önkormányzati feladat, ám a kerület ebbe a munkába is szeretné bevonni a vállalkozói tőkét, továbbá uniós forrásokat is megpróbálnak elnyerni a felújításokhoz.

Ferencváros további tervei közé tartozik a rehabilitáció kiterjesztése a Mester utca, Haller utca és a Soroksári út által határolt területre is, melynek szabályozási tervét most fogja elfogadni a képviselő-testület.