Helyes irányba mutat a kormányzat azon törekvése, mely a minisztériumi szinten történő létszámcsökkentésre irányul, a tárcák foglalkoztatotti létszáma ugyanis elképesztő méretűre duzzadt az elmúlt években - jelentette ki tegnap Vadász János közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szabad a fűnyíróelvnek érvényesülnie. Jelenleg is folyamatban van a közszféra működésének - a költségvetésnek, létszámgazdálkodásnak - átvilágítása, így jövő tavaszra lezárulhatnak az ezzel kapcsolatos viták - mondta, viszszautasítva azokat a napokban elhangzott, munkaadói szervezetek felől érkező kritikákat, melyek a közszféra "felduzzasztott létszámáról" szóltak. Az Eurostat adatait alapul véve a kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy, összehasonlításban az uniós tagországokkal, egyáltalán nem kiugró a magyar közszolgálatban dolgozók aránya az összes foglalkoztatotthoz viszonyítva. Ezzel ellentétben egy OECD-tanulmány - melyről néhány héttel ezelőtt lapunkban is beszámoltunk - azt mutatja: a magyarországi az egyik legméretesebb állami szféra. Az eltérő adatok az adatgyűjtők eltérő metodikájának eredményei.

A kormánymegbízott kitért arra is, hogy az uniós bérekhez történő felzárkózás és a közszféra reformjának jegyében napirenden tartják a közszférában dolgozók keresetének emelését is. A közszféra megújításának költségeit firtató kérdésre Vadász János egy példát említett: ha 2005-ben 10 százalékos keresetnövekedés valósul meg, az mintegy 160 milliárd forintos kiadást vonna maga után. Ugyanakkor a most működő rendszer racionalizálása révén akár 100 milliárd forintos költségcsökkenés valósulhat meg anélkül, hogy létszámleépítésekre kerülne sor.

Jövő őszig az Országgyűlés elé kerül az egységes közszolgálati törvény normaszövege, a jogszabály akár 2005 januárjától már életbe is léphet. Erre a jogszabályra azért van szükség, mert a közszolgálatban dolgozók - mintegy 800 ezer ember - foglalkoztatási szabályait ma öt különböző törvény írja elő, áttekinthetetlen foglalkoztatási, bérezési és finanszírozási viszonyokat teremtve - tette hozzá Vadász János.