A Reuters szeptemberi körkérdésére válaszolva az elemzők tovább csökkentették előrejelzéseiket a gazdasági növekedés ütemére. A harmadik negyedévre várják a fordulópontot, ám a teljes 2003. évre így is 40 bázisponttal csökkentették GDP-növekedési konszenzusukat.

A folyó mérleg hiányának konszenzusa több hónapos emelkedés után "utolérte" az ebből a szempontból legpesszimistább szereplő, a jegybank előrejelzését. A konszenzus 2003-ra 150 millió euróval, 4,15 milliárd euróra emelkedett.

A szeptemberi felmérésben még nőttek is az előrejelzések az államháztartás deficitjére, igaz, feltehetően még nem tartalmazzák a legfrissebb takarékossági terveit.

Két hónap alatt 1,25 százalékponttal emelkedett a jövő év végére várt inflációs szint: 2004 decemberére már 5,6 százalékot vár a piac. Így nem meglepő, hogy a kormányzat 2008-as euróbevezetési tervében nem hisznek az elemzők. Igaz, a 2009-es konszenzus bekövetkezte sem változtatná meg alapjaiban azon befektetők stratégiáját, amelyek a korai euróbevezetésre alapoznak, és ezzel (viszonylag) stabilan tartják az árfolyamot. (VG)