Nem kell aggódniuk a ferencvárosi vállalkozásoknak, a kerület nem kívánja jövő januárban tömegesen felmondani a tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti szerződését - tudtuk meg Bánsághi Tamástól, Ferencváros alpolgármesterétől. Az idén decemberben jár le ugyanis az a tízéves moratórium, amely eddig megvédte a bérlőket attól, hogy az önkormányzatok megszüntessék bérleti szerződésüket. Az aggodalmak eloszlatására a kerület azoknál a vállalkozásoknál, amelyek nagyobb összeget költöttek üzlethelyiségük felújítására, újabb 15 éves felmondási tilalmat vállalt - fejtette ki az alpolgármester.

A kerület már összeállította azoknak az üzleteknek a listáját, amelyek bérlőivel megszünteti a bérleti jogviszonyt. Ez mintegy ötven vállalkozót érint. Háromféle okból lehetett felkerülni a listára. Az egyik, ha valaki rendszeresen kevesebb bérleti díjat fizetett. A második felmondási ok az illegális albérlet, azaz ha a szerződésben szereplő bérlő továbbadta a helyiséget. Harmadrészt akkor mondja fel a bérletet az önkormányzat, ha az üzlet funkciójával nem ért egyet, mert a tevékenységi kör nem illeszkedik a környezetbe. Ide tartoznak például a körúton lévő peep-show-k.

A bérleti díjak emelése sem várható jövőre, mert a kerület már korábban hozzáigazította a piaci árakhoz a díjakat. A fizetendő összeget szigorú, kilenc elemből álló pontozási rendszer alapján állapítják meg. Figyelembe veszik az üzlethelyiség elhelyezkedését, méretét, műszaki állapotát, az üzlet profilját, valamint jövedelmezőségét is. Bánsághi Tamás hangúlyozta: az önkormányzatnak nem érdeke, hogy kiszorítsa azokat a vállalkozásokat, amelyek kevésbé jövedelmezőek. Lényegesnek tartják, hogy a helytörténeti jelentőségű üzletek, a 40-50 éve ugyanott működő éttermek, cukrászdák vagy bármely más boltok, kereskedők továbbra is a helyükön maradhassanak. A múltját őrző városrész számára fontos, hogy évtizedek óta azonos helyen dolgozó, jól ismert iparosoknak ne kelljen anyagi okok miatt elköltözniük - fejtette ki az alpolgármester.