Hétfőn hirdetik ki a Magyar Posta Rt. pénz- és értékszállítására kiírt nyílt közbeszerzési eljárás eredményét. A döntés már e héten megszületett, de nem hozták nyilvánosságra. A pályázat nyertesének először 234 postahivatal esetén kell a szállítást speciális, mozgatható trezorokkal biztosítani. Később a rendszert a posta valamennyi megmaradó, mintegy 2500 hivatalára kiterjesztenék, így a megbízás értéke több milliárd forintra tehető. Lapunk úgy tudja: a július közepén meghirdetett ajánlatkérési dokumentációból három cég vásárolt, amelyek közül végül a JNT Kft. és a Group 4 Falck Kft. adott be pályázatot.

A két konkurens közül a Group 4 Falck vezető pozícióban van a magyarországi pénz- és értékszállítási piacon. Ezzel szemben a JNT Kft. új szereplőnek számít, hiszen a posta tulajdonában lévő cég az idén áprilisban vált jelentős piaci tényezővé azzal, hogy a végelszámolás alá került Defend Security Kft.-től év végéig ideglenesen átvehette a postai pénz- és értékszállítást. Ennek megoldására a posta mintegy 2,3 milliárd forintot biztosított a tulajdonában lévő cégnek, amely a Defend alkalmazottainak jelentős részét is átvette.

Biztonsági piaci szakértők szerint a JNT győztessé nyilvánítása - a Defend korábbi helyzetéhez hasonlóan - ismét egy olyan szereplő megjelenését eredményezné, amely kiváltságos helyzetet élvez az állami szervek, illetve vállalatok megrendelésében úgy, hogy győzelme esetén újabb milliárdos nagyságrendű anyagi segítségre szorulhat anyacége részéről. Ráadásul egy postai hitel esetén a JNT külső kontroll nélkül költhetne el állami forrásból származó milliárdos összegeket eszközök beszerzésére. Más források szerint a cég a feladat ellátásához szükséges speciális trezorokat lízingeléssel szerezné be, így nem lenne szüksége a posta anyagi segítségére, maga is meg tudná oldani a beszerzést, majd azok gazdaságos működtetését. (NIG)