BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépséges vidékek, kitűnő borok

Veszprém megyében az e szempontból egyelőre a széttagoltságot preferáló szabályozás következtében négy borvidéket találunk. Az elmúlt hónapok erőfeszítéseinek hála ugyanakkor előtérbe került az egységes balatoni borrégió megteremtésének igénye. A Balatonfüred-csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi és a Somlói borvidék a hasonlóságok mellett többé-kevésbé meghatározó különbségekkel is dicsekedhet. Ami közös: mindegyikben finom illatú, elegáns savú, zamatos fehérborokat készítenek a borászok.

Miként a borok minősége, úgy a borturizmus is figyelemre méltóan fejlődik: a legjobbakat is fel lehet keresni, és érdemes is; egy-egy túra akár balatoni nyaraláshoz is kapcsolódhat, de helyénvaló és izgalmas program mindösszesen a hegyek levének élvezetéért is felkerekedni.

Amennyiben Balatonfüred felé veszi az útirányt a borbarát, első számú célpontja Figula Mihály legyen. A nemrégiben az év bortermelője címmel elismert mester mintegy húsz hektáron gazdálkodik; pincéjében a közhiedelemmel ellentétben nemcsak reduktív, hanem fahordós érlelésű ínyencségek is várják az érdeklődőket. Figuláék "palettáján" megismerhető a könnyed sauvignon blanc-tól a hódító traminin és a derekasabb olaszrizlingen át a barrique chardonnay-ig szinte minden, amit a fehérekről tudni ildomos.

Egy "házzal" arrébb a Ranolder-villát csodálatosan felújító Jásdi István készíti remek olaszrizlingjeit, pinot blanc-jait, chardonnay-it. E nedűk kapcsán megemlítendő, hogy a divatos iskola üde, ám gyors "lejáratú" italaival szemben meghálálják az egy-két éves érlelést.

A Balaton-felvidék kicsit más világ. Errefelé a meszes-köves talaj adja a borok tekintélyes gerincét és garantálja hosszabb életét. Ha arra vagyunk kíváncsiak, mire képesek a Monostorapáti vagy Szentbékkálla környéki dűlők, Tóth Sándor zöldveltelinijeit, vagy - megint csak - olaszrizlingjeit és a kereklevelűnek nevezett chardonnay-it érdemes megízlelnünk. Sajátos élményt nyújt a főborként "futó", késői szüretelésű zenit is.

Aztán jöhet Badacsony. A borvidék, amelynek nagy a híre, de véleményes a jelene. A településen számolatlan előforduló kimérések borai nem sokat csillantanak meg a lehetőségekből és az adottságokból. Ha azt szeretnénk megtapasztalni, mi mindent tud a legendás hegy oldala, Szeremley Hubához kell fordulnunk. A híres "világjáró-borász-vállalkozó-egyszemélyes intézmény" a borászat területén is bizonyított, de éttermével azt is megmutatta, hogyan lehet a fővárostól távol létrehozni az ország egyik legszínvonalasabb gasztronómiai szigetét.

Somló hegye egyrészt gyönyörű, másrészt "borilag" is izgalmakat ígér. Főként két termelőnek köszönhetően. Fekete Béla bőven túl a hetedik ikszen is fiatalos lelkesedéssel bővíti kicsinyke birtokát, míg Györgykovács Imre nemcsak a borvidék, nemcsak a megye, hanem az ország legjobb fehérborosai között is a képzeletbeli dobogóra kívánkozik. Aki már kóstolta hárslevelűit, furmintjait, az pontosan tudja, miért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.