Míg az amerikaiak a hidrogénnel kezelt növényi olajak csomagoláson való feltüntetésével vannak elfoglalva, addig Brüsszelben a csokoládé zsírtartalmának korlátozásáról készülnek törvényt hozni. Az Európai Unió tervezete szerint az európai csokoládé kakaóvajon kívül maximum 5 százalék növényi zsírt tartalmazhatna, és ezen összetevőket a termék csomagolásán is jelezni kellene majd. A britek rögtön tiltakoznak, hiszen az ő csokoládéjuk minden bizonnyal hamar "lebukna", mivel a kispórolt tejet és kakaóvajat magasabb cukortartalommal leplezik.
A jó minőségű csokoládé 55-75 százalék kakaóvajat tartalmaz. A kakaóvaj azonban drága, ugyanakkor a minőség szempontjából mérvadó alapanyag. Több gyártó is azt a taktikát választja, hogy kisprórolja - majd a jólfizető kozmetikai iparnak eladja - a kakaóvajat a csokoládéból, és a hiányt növényi zsírokkal pótolja. Így keletkezik a ragacsos, émelygős utóíz, mely a tömeggyártott csokoládét jellemzi.
Az európai minőségi csokoládégyártók - belgák, svájciak, németek, és franciák - azonban szeretnék védeni termékeik jóhírét, így már azt a tényt is felháborítónak tartják, hogy az angliai tömeggyártott "édességet" egyáltalán csokoládénak engedik hívni. Mivel nem azonos minőségi kívánalmaknak tesznek eleget egy-egy tagállam gyártói, a hamarosan bevezetésre kerülő szabályozás szerint egységesen mindenki, így az angolok is kötelesek lesznek termékük pontos összetételét feltüntetni a csomagoláson, és ugyanakkor a legfejjebb 5 százalékos, minőséget garantáló zsírtartalomhoz igazodni. Az exportra gyártott csokoládé esetében továbbra is maradhatna a spórolós taktika... (UPI)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.