Büszke vagyok arra, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyminisztere lehettem - mondta László Csaba pénzügyminiszter, aki a tegnapi rendkívüli, napirend nélküli ülésnapon búcsúzott el és szólalt meg először leváltásának bejelentése óta először a nyilvánosság előtt. A koalíció képviselői a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésen a napirendről szóló szavazáskor nem nyomták meg a szavazógombot, így határozatképtelenség miatt az ülést a napirend előtt felszólalások elhangzása után berekesztették.

A leköszönő pénzügyminiszter azt mondta: a reálgazdaság "köszöni szépen, jól van", a versenyképesség fenntartásához azonban megszorítások szükségesek. Hozzátette: az a látszat, hogy a gazdaság bajban van, csal, a valóság az, hogy a kormány által elindított gazdaságpolitikával sikerült új lendületet adni a hazai iparnak és beruházásoknak. "Az elmúlt másfél évben a piac, a nemzeti bank és a politikai elit háromszögének kellős közepén ülhettem; ebben a koordinátarendszerben nem sikerült megtalálni az egyensúlyt. Érzem személyes felelősségemet is, és remélem, ugyanezt érzik a jegybanki vezetők és önök is" - hangsúlyozta László Csaba.

A kormánypártok a gazdasági eredményekről, az ellenzék a romló mutatókról és az egymásnak ellentmondó kormánypárti nyilatkozatokról beszélt napirend előtt. Göndör István (MSZP) azt kérdezte: merjük-e kimondani, hogy a Járai-féle monetáris politika felelős a kialakult helyzetért? 2003 harmadik negyedéve óta növekszik a gazdaság, a forinttal szemben mégis megjelent a bizonytalanság; ennek okai a monetáris és a fiskális politika ellentmondásai - fogalmazott Kuncze Gábor (SZDSZ). Herényi Károly (MDF) szerint a kormány felelőssége, hogy az európai uniós választások miatt elfedi a gazdaság valódi gondját. Áder János (Fidesz) azt mondta: pártja azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, mert szerette volna, ha az embereket foglalkoztató kérdésekre Medgyessy Péter válaszol. (TE)