Mintegy 4,3 milliárd forintos beruházással korszerűsítették Salgótarján és térsége szennyvízelvezető és -tisztító rendszerét. A munka eredményeként 95 százalékossá vált a város csatornázottsága. A március végén befejeződött fejlesztés részeként több mint ötezer ingatlant kötöttek be a rendszerbe, így megszűnt az a környezetszennyezés, amelyet eddig 13 ezer lakos szennyvize okozott. A beruházással a lakosság életkörülményei és a gazdaságfejlesztési feltételek is javultak, így a város és a térség versenyképessége is nőtt.

Salgótarján területén belül összesen hét városrészt érintett a hálózatbővítés, amelynek során 157 kilométer gyűjtőcsatorna épült meg bekötésekkel és 25 közterületi átemelővel. A szennyvíztisztító kapacitása napi 10 ezer köbméterről 15 ezerre nőtt, és a telep a technológiai fejlesztések után az uniós vízminőség-védelmi előírásoknak is megfelel, illetve alkalmas a település folyékony hulladékának fogadására is.

A terveket a K&T Mérnöki Szolgáltató Kft. készítette, a közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelező pedig az Alterre Építőipari Kft. volt. A beruházáshoz jelentős központi és decentralizált pályázati forrást is igénybe vettek. A társberuházó önkormányzatok már a fejlesztés megkezdése előtt megállapodtak abban, hogy az üzemeltető a Salgótarjáni Csatornamű Kft. lesz. (VG)