A gépjárművek biztosításával kapcsolatos negyedik direktíva, a tőkemegfelelés és az elektronikus pénzről szóló irányelv teljesítésében vannak még hiányosságok - mondta a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón Bolkestein. Hozzátette: az illetékes magyar miniszterekkel folytatott megbeszéléseken ígéretet kapott arra, hogy május 1-jéig Magyarország eleget tesz ilyen irányú kötelezettségeinek.

A biztos elmondta, a csatlakozással nő a magyar gazdaság stabilitása, és korábbi üzletemberként tudja, hogy ez milyen fontos a piaci szereplőknek. Ezért a magyar vállalatoknak lehetőséget kell látniuk a csatlakozásban. Bolkestein megjegyezte, a kis- és középvállalkozások még nem teljesen felkészültek a fokozódó versenyre, ezért sok a tennivaló, és továbbra is sok segítséget kell nekik nyújtani, de "nem tudjuk kézen fogva vezetni őket". A gazdaság egészére jó hatással lesz a tagság. A javuló feltételek miatt több külföldi tőke érkezik majd Magyarországra, a piaci verseny erősödése miatt pedig emelkedik a termékek minősége, és csökken az ára - jósolja Bolkestein.

A lex Szászról újságírói kérdésre Bolkestein elmondta, a korábbiakhoz képest előrelépés történt a törvény kapcsán, s a pénzügyminiszter megbeszélésük során biztosította őt a PSZÁF függetlenségéről. A fejleményeket azonban Brüsszelbe visszatérve is figyelemmel követi majd. Mint mondta, az utóbbi években több súlyos botránynak lehetett tanúja a világ, ami azt támasztja alá, hogy szükség van erős, független pénzügyi felügyelőszervre.

A munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban kitérően azt mondta, ez nem az ő területe, sőt nem is a bizottság, hanem inkább a tagállamok kompetenciája a kérdés rendezése. Az átmeneti időszakot egyébként a csatlakozási szerződésekben rögzítették a felek - emlékeztetett Bolkestein. Megérti, hogy ez egy érzékeny pont, de úgy látja, hogy inkább érzelmi kérdésről van szó. A bizottság természetesen nyomon követi majd, hogy megfelelően járnak-e el az egyes tagállamok.