Módosult az M5-öst üzemeltető Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. vezetőtestületeinek összetétele. Az állam a sztráda matricásításával kapcsolatos kivásárlási tranzakció eredményeként a tíztagú igazgatótanácsba (it) három, az öttagú felügyelőbizottságba (fb) két tagot delegálhatott.

Ezenkívül még egy csere történt az it-ben. A testület négy új tagja: Czöndör Attila (Nemzeti Autópálya Rt.), Ruppert László (Közlekedéstudományi Intézet Rt.), Tímár József (Állami Autópálya Kezelő Rt.), valamint Hidvégi Gábor. Utóbbi a kivásárlást követően lett az AKA Rt. vezérigazgató-helyettese. E pozíció birtokosa - az állam képviseletében - jogosult a társaság kettős aláírásának egyikére. A megállapodás része, hogy alapvető kérdésekben állami szavazat nélkül nem lehet döntést hozni. Az fb új tagjai: Ferenczi Tibor (Budapest Gyógyfürdő és Hévíz Rt.) és Solti Gábor (Aranyrészvény Irodák).

Az M5-ös matricássá tételével a díjmentes szakaszok aránya ezen az autópályán a korábbi 37 százalékról 21 százalékra csökkent. A teljes matricási hálózat régi, 17 százalékos átlaga - a koncessziós sztráda bekapcsolását követően - viszont egy százalékkal nőtt. A díjmentes szakaszok meghatározása egységes elvek alapján történik: e szerint díjmentesek a határátkelőhelyet megközelítő, a megyeszékhelyet elkerülő szakaszok, valamint az M0-s autóúton belüli bevezető részek. (MK)