Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint a magyar gazdaságban a jövő évi konjunkturális folyamatokat vizsgálva több kérdőjel is mutatkozik, a növekedési ütem 2005-ben mérséklődhet; a külső egyensúly továbbra is romló képet mutat majd, az államháztartási egyensúly csak kis mértékben javul.

A kutatóintézet novemberi éves prognózisa szerint 2004-ben a magyar gazdaság 3,9 százalékkal bővülhet, a kedvezőtlen uniós konjunkturális hatások miatt azonban jövőre csökkenhet a dinamika. Az Európai Unió növekedési üteme a harmadik negyedévben mérséklődött, a GDP bővülése Németországban lassult leginkább - emlékeztetnek a kutatók.

Magyarországon az ipari termelés éves növekedési üteme, elsősorban az exportértékesítés lassuló növekedése miatt, mérséklődik, az év egészére a termelés 8,7 százalékos bővülése várható.

A bruttó átlagkeresetek 2004. évi lassuló növekedése a kiskereskedelmi forgalomban is érezteti hatását. Bár a forgalom továbbra is dinamikusan nő, szeptemberben már a tartós fogyasztási cikkek kereskedelmének dinamizmusa mérséklődött, ami a lakossági fogyasztás lassuló bővülésére utal. A harmadik negyedévben a korábban vártnál még mindig magasabb növekedési ütem várható a háztartások fogyasztási kiadásainál, így éves szinten 3 százalékos bővülést prognosztizál az Ecostat.

Az államháztartási hiány a kutatók szerint eléri az idén eléri a GDP 5,4 százalékát. Az év eleji tervekhez képest a fogyasztási adó-bevételeknél, valamint a költségvetési fejezetek kiadásainál figyelhető meg számottevő túllépés. Év közben a költségvetési kiadások visszafogása érdekében történtek ugyan intézkedések, a lépések hatékonysága azonban az Ecostat szerint nem felelt meg a várakozásoknak.

A külkereskedelmi áruforgalom előzetes adatai alapján néhány nyugat-európai országba (Németország, Ausztria, Hollandia) irányuló kivitel üteme érezhetően mérséklődik. Az áruforgalmi egyenleg a KSH adatai alapján Csehországgal és Lengyelországgal szemben is romlott, élénkülő forgalom jellemző ugyanakkor ázsiai relációban.

Bár a fogyasztási célú import fokozatos mérséklődése némileg javíthatja az egyensúlyt, az idei év egészére 4,8 milliárd euró hiányt prognosztizál az Ecostat.

A fogyasztói árindex éves szinten 6,8 százalékra süllyedhet. Az 50 pontos kamatcsökkentés után a forint nominális felértékelődése folytatódott.

A kutatók szerint minden feltétel adott a további monetáris lazításhoz, így a közeljövőben az irányadó kamat csökkenésére számítanak, ám úgy vélik, a lépés áthúzódhat a következő év elejére. (ebroker)