A kézműipari tagozat művészi kézműves osztálya október 26-án ismét zsűrizést rendezett. A hagyományoknak megfelelően a leadott tárgyak minősítését a képző- és iparművészeti lektorátus szakértőiből felkért zsűri végezte. A bírálat során a bizottság a tárgy esztétikai jellemzőit, a funkciónak való megfelelést, a választott technológia és az anyag összhangját, az alkalmazott színek harmóniáját, a díszítések és a forma stílusgazdagságát, a két összetevő egymásnak való megfelelését, a tárgyban megtestesülő új gondolatokat, ötleteket, a díszítés, a forma és a funkció összhangját minősítette.

A zsűrizésen 22 vállalkozó 202 termékkel vett részt, melyek között szerepelt kerámia, bőr, lakástextil, lakásdísz, üvegtárgy, játék, gyöngyből készült ékszer. A kulturális járulékról szóló 1993. évi XXIII. törvény rendelkezései szerint a zsűrizett képző- és iparművészeti alkotások (termékek) mentesek a kulturális járulékfizetés kötelezettsége alól, illetve az iparművészeti terméknek minősített tárgy meghatározott példányszámban állítható elő, zsűriszámmal van ellátva és a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védelme alatt áll.

További nagy előny, hogy az eddig 12 százalékos áfakulcs alá sorolt, zsűriszámmal ellátott, egyedi vagy meghatározott példányszámban, nem ipari gyártási technológiával előállított, a jogszabály által meghatározott minősítés szerint népművészetinek, népi iparművészetinek minősülő termékek értékesítése tárgyi adómentesnek minősül (2002. évi XLII. törvény 8. sz. melléklete).

Tagozatunk továbbra is igény szerint, de legalább félévenként megszervezi a zsűrizést. Jelentkezni folyamatosan lehet a BKIK kézműipari tagozatánál (1105 Bp., Szent László tér 16.), Oletics Judit (telefon: 431-8971, fax: 264-3994,

e-mail: oleticsj@bkik.hu)