A határon túli magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatos népszavazás csak az "európai útlevél" megadásáról szól, anyagi terheket Magyarországnak nem jelent a döntés - mondta a Fidesz elnöke a Hír TV-ben.

A magyarországi szavazók arról döntenek majd, hogy akarnak-e szabadságukból a határon túli magyaroknak átadni. Erre a kérdésre minden becsületes érzelmű magyar igennel tud csak válaszolni - jelentette ki Orbán Viktor vasárnap a Hír TV-ben.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-kormány idejében miért nem rendezték a kettős állampolgárság ügyét, a politikus azt mondta: akkor más volt napirenden.

A kormány figyelembe vette a határon túli magyarok igényeit, szándékait. Akkor a státustörvényt tartották a legjobb megoldásnak. Ez bizonyos szempontból nehezebb út volt a magyar nemzet újraegyesítése felé, mint a kettős állampolgárság, mert az utóbbi ismert az Európai Unió több országban is - közölte a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a kettős állampolgárság ügyében erkölcsi döntést kell hozni, nem a pártálláspontra, hanem a lelkiismeretére kell hallgatnia mindenkinek.

"Aki a kettős állampolgárság ügyében, az európai útlevélről szóló népszavazás ügyében nemmel szavaz, az nem lehet 15 millió magyarnak a miniszterelnöke, és nem lehet 15 millió magyar érdekét szolgáló párt tagja sem" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

A kórházprivatizáció leállításáról szóló referendum kapcsán azt mondta, hogy az egészségügyi szakszervezetek, a szakmai szervezetek és az emberek elsöprő többsége továbbra is köztulajdonban szeretnék tartani a kórházakat. Hozzátette: nem csak a Fidesz szavazóira, de az MSZP híveire is számít.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Dávid Ibolya MDF-elnök vele kapcsolatban megfogalmazott kritikájához, miszerint politikája üres, semmitmondó és őszintétlen, Orbán Viktor azt mondta, hogy lesújtó, ha az ember ilyen véleményt hall magáról. Vannak viták, amelyek előbbre viszik az ügyeket, de vannak olyanok is, amelyek hátráltatják azokat. Ilyenek a személyeskedések is - tette hozzá. (hvg)