Január elsejétől 57 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a személyi jövedelemadó alsó adókulcsa továbbra is 18 százalék marad, így a minimálbérért foglalkoztatottak havi szinten a nettó keresetük 3460 forintos növekedésére számíthatnak - írja az origo. A vállalkozói járulék bevezetésével ellenben kevesebbet vihetnek haza a minimálbérre bejelentett vállalkozók.

Január elsejétől 57 ezer forintra emelkedik a minimálbér az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodás alapján. A munkáltatók havi összköltsége 5340 forinttal nő ennek következtében a minimálbérért dolgozó alkalmazottak esetében. A tételes egészségügyi hozzájárulás jövő évi csökkentésével havi 1500 forintot takaríthatnak meg a foglalkoztatók, így 2005 novemberétől - az idei évhez viszonyítva - 3840 forint többletköltséggel jár egy cégnek a minimálbéres alkalmazott. A munkáltatói költségek növekedése kizárólag a minimálbér emelkedésére vezethető vissza, hiszen a járulékok mértéke nem változik jövőre.

Az adójóváírás és a kiegészítő adójóváírás továbbra is biztosítja, hogy a legkisebb jövedelemmel rendelkezők mentesüljenek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, így az eddigi 45 845 forint helyett januártól már 49 305 forint szerepel a minimálbérért foglalkoztatottak bérjegyzéken, azaz az érintettek 3460 forintos nettó bérnövekedésre számíthatnak.

A húsz főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkaadók terhei a rehabilitációs hozzájárulás emelése következtében tovább növekednek, ha a parlament elfogadja a kötségvetési törvény erre vonatkozó rendelkezését. Amennyiben a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak száma 2005-ben nem éri el az átlagos létszám 5 százalékát, a különbség után éves szinten az eddigi 117 600 Ft/fő összeg helyett 131 700 Ft/fő összegű rehabilitációs hozzájárulást kell majd fizetni, azaz éves szinten 14 100 Ft/fő költségnövekedéssel kell számolni.

Az eddiginél kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek az egyéni és a társas vállalkozók. A jövő évben bevezetendő vállalkozói munkanélküli-ellátás fedezetére az egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmük után 4 százalékos mértékű vállalkozói járulékot kötelesek fizetni a vállalkozók. (A munkavállalók után 3 százalék munkaadói és 1 százalék munkavállalói járulékot kell jelenleg is fizetni.) Mivel a munkanélküli-ellátás csak egy jogcímen folyósítható, mentesülnek a vállalkozói járulék fizetése alól azok a vállalkozók, aki egyidejűleg heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is állnak. A vállalkozói járulékalapnak éves szinten el kell érnie a minimálbér éves összegét. A fentiek alapján tehát azok az egyéni és társas vállalkozók, akik a társadalombiztosítási járulékaikat a minimálbér alapul vételével fizetik meg, 2005-ben havi 2280 Ft-os vállalkozói járulék fizetésére is kötelesek lesznek. Ezzel a közterheik éves szinten személyenként 27 360 forinttal emelkednek. További emelkedést jelent számukra is a minimálbér emelése miatti járuléknövekedés. (origo)