Második Gyurcsány-csomagnak nevezte a konvergenciaprogramot a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter szerint a program az emberek újabb, értelmetlen megsarcolásáról szól.
"A konvergenciaprogram arra koncentrál, hogy hol lehet még többet, és hol lehet még jobban megszorítani. Arra koncentrál, hogy hogyan lehet még több pénzt elvenni a magyar emberektől" - mondta a Fidesz kommunikációs vezetője. Szijjártó azt is hozzátette: a program mindezt értelmetlenül teszi, ugyanis nem derül ki belőle, hogy mi a megszorítások célja, s milyen hatásuk lesz az államháztartásra.
A program azért rossz a gazdaságnak, mert nem tartalmaz gazdaságfejlesztési elképzeléseket, nem fogalmaz meg munkahelyteremtési, gazdaságdinamizálási célokat - fejtette ki a politikus. A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy míg az Új Magyarország Fejlesztési Terv kitörési pontként a gazdasági növekedést határozza meg, addig a konvergenciaprogram csupán két százalékos növekedéssel számol jövőre.
Szijjártó Péter véleménye szerint a konvergenciaprogram elkészítését átgondolatlanság és kapkodás jellemezte, és kifogásolta azt is, hogy nem készült hatás- vagy kockázatvizsgálat. (MTI)