Magyar gazdaság

Fagyállóból szeszesital - Kétmilliárd forintot "takarítottak" meg

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokság megkereséssel fordult az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságához, mely szerint 12 fő magánszemély ellen büntetőeljárás van folyamatban „jövedéki bevételt különösen jelentős mértékben csökkentő visszaélés jövedékkel” bűntett megalapozott gyanúja miatt.

Az adózók egy BALU fantázianevű fagyásgátló folyadék szesszé történő átalakításával csaknem 2 milliárd Ft (1 milliárd 987 millió Ft) jövedéki meg nem fizetésével jogosulatlanul csökkentette az adóbevételeket. Az ügyben a vádemelés 2008. február 1-jén megtörtént.

A vámhatósági megkeresés nyomán az adóhatóság is eljárást indított. Átfogó ellenőrzés keretében vizsgálatot folytattunk 2002-2006. évek tekintetében a Dél-alföldi Regionális Igazgatóság illetékességi körébe tartozó 12 fő magánszemélynél. Az adózók a fagyásgátló folyadék átalakításából, értékesítéséből keletkezett jövedelem tényét nem ismerték el, ezzel a tevékenységgel kapcsolatosan semmilyen bizonylatot nem bocsátottak a vizsgálat rendelkezésére, ezért az adókötelezettség megállapítása becslési eljárással történt azoknál a magánszemélyeknél, akiknél bizonyított a fagyásgátló koncentrátum értékesítése. A személyek a terméket átalakítás után, azaz színező anyag elvonást követően szeszként értékesítették. Összesen 2 millió 136 ezer liter koncentrátumot értékesítettek, mellyel összesen 1 milliárd 494 millió Ft-tal rövidítették meg az állami költségvetést.

A becslési eljárás során költségként került figyelembe vételre a vádiratban szereplő fagyásgátló folyadék beszerzési ára. A bevétel meghatározása az értékesített mennyiség, a vádirat szerint megállapított jövedéki adó, valamint a tiszta szesz és egyéb alkoholtartalmú termékek értékesítésével foglalkozó cégek által közölt adatok alapul vételével történt. A bevétel és költség különbözeteként meghatározott – önálló tevékenységből származó - jövedelem alapján személyi jövedelemadó és százalékos egészségügyi hozzájárulás, a bevétel után általános forgalmi adó kötelezettség került megállapításra.

Az adócsalás összegének 90%-a egy adózóhoz kapcsolódik, akinek terhére 1 millió 52 ezer liter átalakított fagyásgátló koncentrátum értékesítéséből adódó 1 milliárd 343.5 millió Ft adókülönbözet került megállapításra. Ez az összeg 644.6 millió Ft személyi jövedelemadó, 515.1 millió Ft általános forgalmi adó és 183.8 millió Ft százalékos egészségügyi hozzájárulás megállapításaiból tevődik össze.

A vizsgálat alá vont adózói körből 4 főnél más kockázati tényező alapján folytat az APEH vagyonosodási vizsgálatot.

BALU fagyálló jövedéki adó APEH
Kapcsolódó cikkek