Magyar gazdaság

Bojkottálja a bíráló lapokat a kormány - a magyarokat nem tájékoztatják

Kihagyja a kormány a szlovákiai magyar médiát az euró bevezetését megelőző kampányból.

Míg a szlovák állampolgárokat a televízióban, a rádióban és a sajtóban is tájékoztatják az új fizetőeszköz bevezetéséről, addig a magyar kisebbség csak magyar szórólapokból tudhatja meg a szükséges információkat – ezeket is csak a községi hivataloknak küldik szét, a polgárok ott vehetik majd át a röplapokat – írja az Új Szó.

Múlt héten került nyilvánosságra, hogy az euró bevezetését megelőző kampányból Robert Fico kabinetje kihagyja azokat a napilapokat, amelyek az elmúlt időszakban gyakran bírálták a kormány tevékenységét. Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Új Szó, a Sme, a Pravda és a Hospodárske Noviny napilapokból kimaradnak a hirdetések.

A kormány fő célja a kampánnyal, hogy eloszlassa az esetleges drágulásokkal kapcsolatos aggályokat. Viszont míg a szlovák állampolgároknak elég bekapcsolniuk a tévét vagy a rádiót, esetleg kinyitni a legolvasottabb bulvárlapot, hogy információt, tájékoztatást kapjanak, addig a magyaroknak a községi hivatalba kell elmenniük a szórólapokért, hogy anyanyelvükön olvashassák el, milyen változásokat hoz a mindenkit érintő pénzcsere.

Igor Barátnak az euró bevezetéséért felelős kormánybiztosnak ennek ellenére meggyőződése, a kormány és a jegybank mindent elkövet annak érdekében, hogy a magyar nemzetiségűek anyanyelvükön is hozzájussanak a szükséges információkhoz. Tájékoztatása szerint közel 650 ezer magyar nyelvű és 700 ezer négynyelvű (szlovák, angol, magyar, roma) szórólapot osztanak szét.

„Minden magyar nemzetiségű állampolgárra legalább egy magyar szórólap jut. Ezeket azoknak a községeknek fogjuk elküldeni, ahol a magyar kisebbség száma eléri a 20 százalékot. A polgárok a községi hivatalokban vehetik át a röplapokat, de az is lehet, hogy a hivatal szétosztja” – magyarázta Barát.


A kormánybiztos állítása szerint a jegybank több ezer embernek – polgármestereknek, tanároknak, önkormányzati alkalmazottaknak, önkénteseknek – tartott tanfolyamot, s több magyar nemzetiségű is volt köztük, ezért az előadásokat szükség esetén az ország bármely községében magyarul is megtartják.

"Viszont meggyőződésem és saját tapasztalatból is tudom, hogy a magyarok többsége Szlovákiában tud szlovákul, vagy legalábbis ért, tehát különösebb nehézségek nélkül szlovák nyelven is hozzájuthatnak majd a szükséges információkhoz” – zárta le a kormánybiztos.

kormánybiztos Új Szó euró-bevezetés Barát Szlovákia
Kapcsolódó cikkek