Magyar gazdaság

Most már tényleg elegük van a gazdáknak! Jön az almabotrány?

A szabolcsi termelőket most attól félti a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), hogy az ipari alma esetében is kartelleznek a felvásárlók.

Budai Gyula, a Magosz igazgatója kedden Nyíregyházán sajtótájékoztatón elmondta: információik szerint a léalmáért kilónként mindössze 19-20 forintot, más források szerint legfeljebb 9-10 forintot akarnak fizetni a feldolgozók.

A Magosz arra gyanakszik, hogy a cégek a megmaradt nagy sűrítmény-készletek miatt már most megállapodnak az augusztusi felvásárlási árakról.

"Akkor blokádot szervezünk a nagy feldolgozók elé, nehogy átvehessenek almát" - hangoztatta Budai Gyula.

Az igazgató beszámolt arról, hogy információik szerint megkezdte a meggy felvásárlási ára miatti kartell-gyanú kivizsgálását a Gazdasági Versenyhivatal. Elmondta: ő ugyan a meghallgatásakor nem tudott a kartellra bizonyítékkal szolgálni, de a kartell-gyanút felvető termelők meghallgatása eredményt hozhat.

Az tény, hogy az ország minden részében kilónként 50-60 forintos, a termelési költségeket sem fedező árat adtak a meggyért, miközben a gyümölcspiaci ár meghaladta a 300 forintot - mutatott rá.

Hozzátette: egyedül azok jártak jó, akik a nagy termelőterület mellett feldolgozó-kapacitással is rendelkeznek.

Kérdésre válaszolva a Magosz tisztségviselője kijelentette: elvben egyetért azzal, hogy a más érdekvédelmi szervekkel közösen lépjenek fel az aktuális ügyekben.

Magosz Budai Gyula árkartell léalma
Kapcsolódó cikkek