Magyar gazdaság

Pénzforgalmi tudnivalók kezdőknek és haladóknak

Az interneten mától elérhető a jegybank Pénzforgalomról mindenkinek című MNB-kiadvány második része, amely a bankátutalásokra fokuszál. Ugyancsak mától elérhető az egységes euró fizetési övezetet (SEPA) bemutató online tájékoztató is. A két kiadvány a www.mnb.hu honlapon érhető el. Részletes ismertetőt a Világgazdaság csütörtökön megjelenő Makromellékletében találhatnak majd.

A tágabb közvéleményt is érdeklő, hasznos és gyakorlatias kérdésekre is kitér a Magyar Nemzeti Bank füzetsorozatának most elkészült, a bankátutalásokkal foglalkozó része. A kiadvány igen áttekinthető, mivel kérdés-felelet formában teszi közzé az információkat.

A banki átutalások kérdésköre nagyon fontos, hiszen tavaly már közel 180 millió darab átutalás bonyolódott le a Bankközi Klíring Rendszeren, hétköznapi nevén a "zsírón". E készpénzkímélő fizetési mód népszerűségére tekintettel fontos, hogy használata kellő információ birtokában történjen - indokolta a kiadvány összeállítását az MNB. A cél, hogy az átutalások használata során segítségére legyen mind az átutalást kezdeményező megbízónak, mind pedig az átutalás kedvezményezettjének. Ezért olyan gyakorlati kérdésekre ad választ, hogy mikor érkezik meg a jogosulthoz az átutalt összeg, vagy, hogy mit tehet a megbízó, illetve a jogosult, ha az összeg nem, vagy csak késedelemmel érkezik meg.

A kiadvány az átutalási fizetési módot nem használó réteget is célozza. Az átutalásokkal kapcsolatos ismeretek ugyanis növelik az átutalási fizetési mód iránt bizalmat, ami végső soron hozzájárulhat az átutalások, illetve a korszerű készpénzkímélő fizetési módok mind szélesebb körű, társadalom számára hasznos elterjedéséhez.

 

A SEPA-ról mindenkinek

A másik, ugyancsak ma nyilvánosságra hozott MNB-kiadványból megtudhatjuk, hogyan alakult ki az egységes euró pénzforgalmi térség víziója, eloszlatva azt a közkeletű félreértést, miszerint a SEPA azonos egy konkrét fizetési rendszerrel. Összefoglalja, milyen lépések történtek eddig az Európai Unióban ezzel kapcsolatosan, és hol tart most a magyarországi bevezetés.

Magyarországon jelenleg már 12 bank használja a SEPA átutalási modellt, amely éppen a határon átmenő fizetéseknél hozhat jelentős előnyöket a bankoknak, ezért ebben a szegmensben terjed a leggyorsabban használata. A szerző nem utolsósorban rávilágít arra is, milyen előnye származik a hazai bankoknak és hitelintézeteknek, rajtuk keresztül pedig ügyfeleiknek a SEPA-modellek alkalmazásából, az olcsóbbá váló átutalási díjakból. Össztársadalmi szinten egy gyors és átfogó páneurópai bevezetés 2012-ig mintegy 123 milliárd euró megtakarítást eredményezhetne a jelenleg használt fizetési módokkal szemben.

Magyarországon jelenleg már 12 bank használja a SEPA átutalási modellt, amely éppen a határon átmenő fizetéseknél hozhat jelentős előnyöket a bankoknak, ezért ebben a szegmensben terjed a leggyorsabban használata. A szerző nem utolsósorban rávilágít arra is, milyen előnye származik a hazai bankoknak és hitelintézeteknek, rajtuk keresztül pedig ügyfeleiknek a SEPA-modellek alkalmazásából, az olcsóbbá váló átutalási díjakból. Össztársadalmi szinten egy gyors és átfogó páneurópai bevezetés 2012-ig mintegy 123 milliárd euró megtakarítást eredményezhetne a jelenleg használt fizetési módokkal szemben. -->

SEPA
Kapcsolódó cikkek