Magyar gazdaság

A hiányszakmákat tanulókat ösztönöznék

A kormány a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosítására készül – jelentette be Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A kabinet bevezetné a szakiskolai tanulmányi ösztöndíj rendszerét, hogy növelje a hiányszakmákat tanulók számát. Szakemberhiány jellemzi például a feldolgozó- és a gépipart, mivel az államtitkár szerint a szakmunkásstátus leértékelődött az elmúlt 18 évben.
Az ösztöndíjat a regionális fejlesztési és képzési bizottságok által meghatározott hiányszakmákban a szakiskolai képzésben részt vevő tanulók kaphatják, alanyi jogon, s ez mindegy 30 ezer diákot érintene. Mértékét a tanulmányi eredményektől függően határozzák meg: szeptembertől 10 ezer forint járna mindenkinek, majd a második fél évtől kezdve differenciálódna, s összességében 10–30 ezer forintot jelentene. A rendszer forrása a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze. Simon szerint a módosítással várhatóan 10–15 százalékkal nőne a hiányszakmákban tanulók száma. KÁ

Pluszpénzek

A térségi integrált szakképző központok (TISZK-ek) forráskiegészítéséről döntött a kormány, ez mintegy 3,165 milliárd forintot jelent – közölte tegnap Budai Bernadett kormányszóvivő.

A pénzt a 2009–2010-es akciótervek forrásaiból csoportosította át a kabinet, így újabb, a szak- és felnőttképzéssel foglalkozó pályázatok kaphatnak támogatást.

A pénzt a 2009–2010-es akciótervek forrásaiból csoportosította át a kabinet, így újabb, a szak- és felnőttképzéssel foglalkozó pályázatok kaphatnak támogatást. -->

hiányszakmák felnőttképzés
Kapcsolódó cikkek