Magyar gazdaság

Új magyar húzóágazatot avathatunk

Szélsőséges számok látszanak a III. negyedéves GDP termelési összetételében: a mezőgazdaság 50 százalék felett bővült egy év alatt, a többi szegmens jókora mínuszban volt.

Az új húzóágazat jó eredménye is annak köszönhető, hogy az idén az átlagosnál jobb, tavaly lényegesen rosszabb volt a termés az időjárás miatt. Ez önmagában nagyjából 2 százalékponttal tolja feljebb a teljes gazdaság növekedését, ami azt jelenti, hogy e nélkül durván 1,2 százalékos GDP-csökkenés lett volna.

Nem változtatott előzetes GDP-becslésén a Központi Statisztikai Hivatal, maradt a 0,8-es éves bázisú bővülés, amely szezonálisan kiigazítva 0,1 százalékos negyedéves csökkenést jelent. Az esztendő első felében még biztató számok jelentek meg, de a gyorsulás hamar abbamaradt. Az 1,7 százalékos első negyedévi és a kétszázalékos második negyedévi ütem után meglepetést jelent az egy százalék alatti szám, ennyire gyors visszaesésre egy szakértő sem számított előzetesen.

A mezőgazdaságon kívül csak a nagyrészt állami szolgáltatásokat tartalmazó közigazgatás, oktatás, egészségügy tudott éves alapon növekedést felmutatni, az összes többi tevékenység volumene elmaradt az egy évvel azelőttitől. A korábbi húzószektor, a feldolgozóipar 3,2 százalékos mínuszt tud maga mögött, de a is 2,1-del alacsonyabb volument képvisel.

A termelési oldalról egyértelműen nagyon kedvezőtlen a összetétele, mivel egyedül a mezőgazdaság teljesítményének köszönhető, hogy nincs máris jókora csökkenés. Jövőre azonban ez a kedvező hatás megszűnik, mivel valószínűtlen, hogy a kiugróan jó termésre egy még jobb következzen. A többi ágazat pedig már most is 2-3, némelyik pedig 5 százalékos esésben van.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

GDP szektor mezőgazdaság húzóágazat feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek