Magyar gazdaság

Itt az indiai Enron-botrány

Lemondott az indiai Satyam elnöke, Ramalinga Raju szerdán, és közleményében bevallotta: éveken át meghamisította a vállalat nyereségadatait. A hírre a Satyam-részvények ára 80 százalékkal zuhant, a papírok összértéke a júniusi 7 milliárd dollárról 550 millióra zsugorodott - írja a Reuters.

Raju India negyedik legnagyobb, IT-szolgáltatásokat exportáló vállalatának elnökeként egyedül kozmetikázta a profitjelentéseket. Állítása szerint az igazgatótanács tagjai közül senki sem tudott e ténykedéséről, bár alapítótársa és testvére, Rama Raju szerdán ugyancsak lemondott.

A Reuters által "India Enronjának" titulált Satyam részvényeinek mélyrepülése az egész mumbai tőzsdét megrázta: a börze fő mutatója, a Sensex 7,3 százalékkal csökkent, miközben a világ részvénypiacainak többsége akkor még emelkedőben volt.

A Reuters szerint "India történetének legnagyobb vállalati botránya" nagyon rossz hatással lehet Ázsia harmadik legerősebb gazdaságára, lelassulhat a befektetői tőke áramlása. Különösen rossz fényt vet az eset az outsourcingra, amely roppant fontos, gyorsan növekvő üzletág Indiában.

A most 54 éves, az amerikai Ohio Universityn végzett Raju több mint két évtizede alapította a Satyamot, 1991-ben pedig tőzsdére vitte. A cég az ezredforduló közeledtével erősödött meg, amint Raju meglátta a lehetőséget az Y2k-problémától való félelemben. Ügyfelei között ma olyan multik vannak, mint a Nestlé és a General Electric.

Satyam hamisítás nyereség botrány
Kapcsolódó cikkek