Lépni kell, ha a költségvetés bevételei kisebbek lesznek a vártnál - mondta a Kopint-Tárki vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Palócz Éva szerint az, ha a kormány most, év közben hozzányúl a költségvetéshez, azt jelenti, hogy gyorsan reagál a gazdasági válság kihívásaira.

A krízis kitörésekor sem késlekedett a kormány - vélekedett a szakértő, aki, mint mondta, csatlakozik azokhoz, akik szerint az adott helyzetben a kabinet nem is tehetett volna mást, mint hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul. Az állampapírpiac ugyanis kiszáradt - a külföldi befektetők október vége és december közepe között ezermillió forintnyi állampapírt adtak el -, a valutapiacon pedig nem volt kereslet a forint iránt - magyarázta Palócz Éva.

Európa sok országa az elmúlt években komoly kiadáscsökkentő intézkedéseket hozott és mérsékelte az államháztartás hiányát. Ezek most megengedhetik maguknak, hogy állami kiadások növelésével ösztönözzék a gazdaságot. Magyarország ezt nem teheti meg, sőt, tovább kell faragnia a hiányt, hiszen a külföldi befektetők jelezték, hogy nem hajlandóak finanszírozni a kormány költekezését - hangsúlyozta a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója.