Magyar gazdaság

Uniós pénzügyek: lakossági szolgáltatások főként helyi rendszerben

A kötvény és pénzpiacok integrálódása jelentős mértékben előrehaladt, főleg az euróövezethez tartozó államok körében, a lakossági szolgáltatások azonban továbbra is túlnyomórészt lokális rendszerben vannak megszervezve.

A belső piac és a szolgáltatások ügyében illetékes európai biztos, Charlie McCreevy kijelentette, hogy a kritikus szegmens integrálódásának folyamatát össze kell kapcsolni a pénzügyi stabilitás fokozásával. A jelentésében az Európai Bizottság kiemeli, hogy a fogyasztók és a vállalkozások főleg az új tagállamokban profitálhatnának többet, ha gyorsabban haladna előre az adott szektorban folyó tevékenység uniós léptékű egységesítése.

Jelenleg ugyanis még óriásiak az eltérések a tagországok között az azonos szolgáltatások árai tekintetében, és továbbra is alacsony az országhatárokon átmenő szolgáltatások és tranzakciók aránya. Az európai pénzügyi szolgáltatói szektor már az eddigi fejlődés eredményeként is összemérhetővé vált az Egyesült Államok azonos ágazatának teljesítményével – hangoztatja a jelentés.

A pénzügyi szolgáltatások integrálódásának várhatóan további lendületet ad az, ahogy egyre több helyen vezetik be a pénzügyi instrumentumok szabványosításáról korábban közzétett (MiFID – Markets in Financial Instruments Directive) és az egységes euró fizetési térségről (SEPA – Single Euro Payments Area) szóló direktívát. A legutóbbi válság arra hívta fel a figyelmet, hogy szigorúbb szabályozással és ösztönzéssel kell alkalmassá tenni a bankokat a kockázatok jobb azonosítására.

Az adott területen alkalmazott ismeretek könnyebb elsajátítására egyébként az Európai Bizottság nagyszámú oktatóanyagot tartalmazó adatbázist adott át. A lépés egyik célja az, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók részletes ismeretekhez jussanak az adott területen. Az EDFE (European Database for Financial Education) amolyan elektronikus könyvtárként fog rendelkezésre állni, amelynek anyagait többféle kulcsszó és ismérv alapján is böngészni lehet. Mint a Rapid hírszolgálat jelenti, az adatbázis folyamatosan nyitott lesz újabb és újabb anyagok feltöltésére.

pénzügyi szolgáltatások SEPA MIFID
Kapcsolódó cikkek