Magyar gazdaság

Jól döntött az MNB - Ezért erősödött a forint?

Jó döntésnek nevezték a jegybank likviditást növelő lépéseit megkérdezett banki elemzők, akik nem tartották kizártnak, hogy a bejelentésnek is van némi köze a forint erősödéséhez.

Az MNB csütörtökön jelentette be: új, hosszabb lejáratú eszközt vezet be, amelynek segítségével a magyar bankok tervezhetően és tartósan, 6 hónapos futamidőre, összességében maximum 5 milliárd euró forráshoz juthatnak. Több feltételt is szabott a jegybank, az egyik szerint a hetente meghirdetett kiíráson azok a belföldi hitelintézetek vehetnek részt, amelyek vállalják, hogy belföldi vállalati hitelállományukat 2009 folyamán legalább a 2008. év végi szinten tartják.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta, hogy az új jegybanki lehetőséggel nagy mértékben enyhülhet a magyarországi kereskedelmi bankok likviditási kockázata. Ez az ország megítélését is javíthatja, ami a forint árfolyamára nézve is kedvező - tette hozzá.

Pozitívumként értékelte a vállalati hitelezésre vonatkozó feltételt is. Úgy vélte: ez segítséget nyújthat abban, hogy az állami garancia mellett biztosított forrásokat a vállalatokhoz közvetítsék a pénzintézetek.

A lehetőség előnyei közé sorolta az elemző azt is, hogy a bankok olcsóbban és kiszámíthatóbban juthatnak euró forráshoz, mintha az azonnali piacon szereznék be. Ez egyúttal kedvezőtlenebb helyzetbe hozza a forint további gyengülésére spekulálókat, megdrágítva a pozíciók tartását.

Suppan nem zárta ki, hogy a bejelentésnek is volt köze a forint erősödéséhez: az euró árfolyama a napokban meghaladta a 300 forintot is, és egy hete nem csökkent 290 forint alá, pénteken azonban 289 forintig gyengült. Az elemző felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a régiós devizák is erősödtek az euróhoz képest. A lengyel zloty vélhetően a lengyel jegybanki intervenció lehetőségéről megjelent hírek hatására erősödött. Hozzátette: az elmúlt napokban a kelet-európai devizákon enyhült a nyomás, de ez még nem trendforduló, a korábbi helyzet bármikor visszatérhet.

Hasonlóan jó irányba tett, támogatandó szándékú lépésnek nevezte az új eszköz meghirdetését Barta György, a CIB Bank elemzője. A likviditás javítására tett szándék helyes és az igénybevételéhez megkövetelt feltételek is érthetőek - mondta. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy a feltételek egyidejű teljesítése megnehezíti a tenderen való részvételt. Recessziós időben ugyanis nehézséget jelenthet a vállalati hitelkihelyezések szinten tartása - indokolta.

Kiemelte, hogy nemcsak a 6 hónapos futamidejű euró forrás segíti a banki likviditást, hanem az is, hogy az MNB 2009. február 20-tól - a forintlikviditás növelése érdekében - fedezetként elfogadja az önkormányzatok által kibocsátott kötvényeket is.

forint likviditás barta MNB Suppan
Kapcsolódó cikkek