Magyar gazdaság

Egyre több állami hivatalnokot lehet lefizetni - A válság tisztító hatásáról beszél Medvegyev

Az üzletemberek számára az érettség vizsgája lesz a mostani válság – mondta az ottani közszolgálat egyes csatornának adott interjújában az orosz elnök.

Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy a 90-es évek vadprivatizációja illetve az olaj-boom idején meggazdagodottak számára elérkezett az idő, hogy törlesszenek az anyagi és morális adósságaik után. Az igazi üzletember az – mondta az orosz államfő – aki felelősséget érez saját foglalkoztatottai iránt, és akár a maga életvitelének visszafogása árán is cége bérjegyzékén tartja a beosztottait.

A legrosszabb példát az mutatja, aki a bajok láttán eladja a vállalkozását, és elmenekül valahová. Aki azonban a mostani megpróbáltatásokat is képes túlélni, az érett vezetőként tud a későbbiekben részt venni a későbbi években az orosz üzleti életben – mondta Medvegyev.

Az interjút ismertetve a Financial Times rámutat, hogy a válság nyomán a rubel félévnyi idő alatt értékének harmadát veszítette el, a részvénypiac pedig 75 százalékkal hanyatlott. Az orosz szupergazdagokra nehéz idők járnak, a viszonylagos vagyoncsökkenésük nagyobb mértékű volt, mint a világ más részein. A – dollárban kifejezve – milliárdos üzletemberek száma Oroszországban tavaly 87-ről 32-re csökkent, a megmaradottak számára pedig súlyos kihívást jelent, hogy valamiként meg tudjanak kapaszkodni.

A vállalkozások helyzetét súlyosbítja, hogy a kormány befagyasztotta egy, tavaly indított 50 milliárd dollárnak megfelelő összegű mentőakció végrehajtását, alig az összeg egy ötödének folyósítása után. A programban rész vető állami tisztviselők szerint a cégeknek meg kell próbálkozniuk saját lábon átvészelni a válságot. A tévéinterjúban egyébként Medvegyev ismét hitet tett a „jogi nihilizmus” elleni küzdelem mellett.

A nyilatkozatból a Bloomberg azt idézi, hogy tavaly 40 ezer pert indítottak azok ellen, akik visszaélést követtek el állami-közszolgálati funkcióban. A szám több, mint egy évvel korábban, 12 ezer esetben kenőpénzt fizettek, illetve fogadtak el.

Medvegyev hivatalnok hatás válság
Kapcsolódó cikkek