Magyar gazdaság

"Kijózanító pofont kap a fegyelmezetlen Magyarország"

Öt százalékot zuhan az idén Németország gazdasága, és egymillió német veszíti el az állását – jósolja Norbert Walter a Figyelőben. A Deutsche Bank Csoport vezető közgazdásza szerint Magyarország a régió legfegyelmezetlenebb országa, de a válság végre kijózanítja.

„Magyarországról nekem Indonézia 1997-es válsága jut az eszembe” – mondta. A politika és a jegybank ott is hihetetlen mértékben kitette az országot a nemzetközi hitelpiacnak. Legföljebb annyi a különbség, hogy míg Indonézia amerikai dollárban, Magyarország euróban, illetve a magyar lakosság svájci frankban adósította el önmagát.

Norbert Walter szerint Magyarország a térségben a legfegyelmezetlenebb volt eddig, de ez a válság egy hatalmas kijózanító pofon. Szerinte a balti országokat, Csehországot és Lengyelországot be kellett volna venni az euró övezetbe legalább két évvel ezelőtt, mert bizonyították, hogy csaknem mindent megtesznek a cél érdekében. „Magyarországot viszont teljesen alkalmatlannak találom arra, hogy rövid időn belül csatlakozhasson az euróövezethez. A realitásnál maradva: a 24,5 milliárd eurós csomag jelzi, milyen módon kívánja Nyugat-Európa segíteni a keleti tagállamokat. Ez a maximum, amit nyújtani tudnak” - mondta.

Walter úgy vélte: ami Németországot sújtja, az az, hogy összeomlóban van az vagyis az egyedüli tényező, ami itt gazdasági növekedést tudna produkálni. A németországi termelés sokkal nagyobb mértékben esik vissza, mint azt a politikusok állítják. Legalább 5 százalékot zuhan az idén a gazdasági teljesítmény, és mához egy évre egymillióval többen lesznek munkanélküliek az országban, mint most. „Csaknem 10 százalékos munkanélküliséggel számolok” – szögezte le.

Deutcshe Bank euró
Kapcsolódó cikkek