Magyar gazdaság

Nem csak hozzánk járnak át vásárolni Szlovákiából

Az euró bevezetése óta tömegesen járnak szlovákok Lengyelországba vásárolni, ahonnan főleg ruházati cikkeket, bútorokat, illetve autókat visznek haza. Korábban a lengyelek elsősorban az olcsóbb alkoholt vitték, csomagtartó-számra a déli szomszédoktól.

A lengyelországi kiskereskedelem számára korábban a január és február általában egyet jelentett a pangással, most azonban a Tátra északi előterében 20-30 százalékos forgalomnövekedést is tapasztalnak a boltok tulajdonosai.

A Reuters tudósítója a Zakapane üdülőhelytől nem messze fekvő – 35 ezer lakosú – Nowy Targ városka környékén tapasztalta, hogy a sáros szántóföldeken mintegy 2 ezer eladó-standot és sátrat állítottak fel. Az ott megforduló vevők mintegy 80 százaléka Szlovákiából érkezik. A gyermekholmi mintegy 40 százalékkal olcsóbb, mint a határtól délre, de a háztartási cikkek ára is jóval alacsonyabbak. Sokan autót vásárolnak, arra is van gyakori példa, hogy a szlovák és a cseh autósok kedvenc márkájának tekintett Skodát is a határtól északra veszik, meg.

Bár az 5 millió szlovákkal szembeni, 38 milliós Lengyelország viszonylatában döntőek súlyarányokban meglévő különbségek, Varsóban mégis arra számítanak, hogy a határmenti forgalom is ad némi impulzust a gazdaságnak, annál is inkább, mert a bevásárló turizmus a lengyel-német határon is meglódult. A zloty tavaly nyár óta mintegy 30 százalékot veszített értékéből az euróval szemben, amivel együtt a lengyel valutában kifejezett árak is vonzóbbá váltak. A varsói kormány 2012-őt jelölte meg az egységes uniós valuta átvételének cél-dátumaként.

Szlovákiának mindazonáltal meg kellett tapasztalnia az erős euró és a stabilitás árát. A tátrai üdülőhelyek jelentősen megdrágultak a magyar, a lengyel és a cseh vendégek számára, akik tömegesen kezdtek elmaradozni a hegyi üdülőhelyekről és a síparadicsomokból. A Reuters idéz egy szlovák idegenforgalmi szakembert, aki szerint a vendégforgalom mintegy 30 százalékkal marad el a megszokottól. Sokat veszítenek azok a szlovák üzlettulajdonosok, akik jelentős összegeket fektettek be a határ mentén, az olcsó szeszesitalokért érkező lengyelek kiszolgálásába. Az északi szomszédok elmaradása mellett az is sújtja őket, hogy a helyi vevőkör most Lengyelországba megy nagybevásárlásra.

Eközben a szlovákiai autósok Magyarországot választják, ha tankolásról van szó, itthon ugyanis 48 forinttal olcsóbb a benzin literje.

Varsó bevásárlóturizmus zloty határ Lengyelország kormány cseh Szlovákia euró kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek