Magyar gazdaság

Döntsön Ön a kamatról!

A hétvégén újra megnyitja kapuit a nagyközönség számára a Magyar Nemzeti Bank. Az immár hagyományossá vált "nyitottság" keretében a látogatók megnézhetik az interaktív látogatóközpontot, s emellett körbejárhatják Budapest egyik legszebb épületét is. A belépés ingyenes, előzetes regisztráció sem szükséges.

A Magyar Nemzeti Bank először 2004 májusában rendezett nyílt napokat a jegybank alapításának 80. évfordulóján. Azóta a jegybank minden tavasszal lehetővé teszi a nagyközönség számára, hogy belülről is megismerje az épületet.

A látogatók egyébként az épület első és harmadik emeletét járhatják be, megtekinthetik a látogatóközpont pénz- és banktörténeti kiállítását, bemehetnek a Nagytanácsterembe, ahol a Monetáris Tanács dönt a jegybanki alapkamatról, s bepillanthatnak Simor András jegybankelnök szobájába is. Játszhatják a "Kamatkirály" játékot: azaz, a Monetáris Tanács tagjainak szerepébe bújhatnak a vállalkozó kedvű látogatók és kamatdöntést hozhatnak.

További programokat is szerveznek a jegybankosok a látogatók számára: az egyes elemző területek is bemutatják munkájukat. Így, aki ezen a hétvégén a nemzeti bankban jár, megtudhatja, mit gondolnak a szakértők a pénzügyi stabilitásról, milyen biztonsági elemek vannak a forintbankjegyeken vagy mire érdemes használni bankkártyánkat.

Emellett gyereksarkot is berendeznek, ahol a kicsik játékos formában ismerkedhetnek meg a pénz világával.

Az elmúlt években a májusi hétvégéken mintegy háromezren keresték fel az MNB-t, így a nyílt hétvége Budapest egyik legjelentősebb szabadidős programjává vált.

nyílt nap MNB
Kapcsolódó cikkek