Magyar gazdaság

Jön a szocpolt helyettesítő kamattámogatás

Új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány október 1-jétől azután, hogy a jelenleg létező, úgynevezett szocpoltámogatások július 1-jével megszűnnek.

A részletekről a kormány tegnap egyeztetett, egyelőre azonban nem szivárogtak ki hírek az új rendszerről.

Korábbi értesülések szerint az ősszel bevezetendő célzott kamattámogatás azoknak a 35 év alatti igénylőknek jár, akik új lakást kívánnak építeni, vásárolni vagy a meglévőt korszerűsíteni. A tervek között felbukkan az új vagyonadóból már ismerős értékhatár: a támogatás csak a 30 millió forintot el nem érő lakásuk után lesz igényelhető , a összege pedig építés vagy vásárlás esetén nem haladhatja meg a 15 millió, korszerűsítés esetén pedig az 5 millió forintot.

További feltétel lesz az is, hogy a kérelmezőnek vagy közvetlen hozzátartozójának – házastársának, élettársának, gyermekének – ne legyen másik lakása, a támogatással érintett ingatlanba pedig ténylegesen be is kell költözni – értesült a napokban a távirati iroda.

A kabinet eközben a hónap végén megszünteti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét, amitől a következő három év során mintegy 170 milliárd forintos megtakarítást remélnek. Az új kamattámogatási rendszer a jelenlegi töredékébe kerülne: 2009–2011 között évente 2,5-3 milliárd forintot fordítana erre a kormány.

lakástámogatás kamattámogatás kormány szocpoltámogatások
Kapcsolódó cikkek