Magyar gazdaság

Fejlesztés helyett a fennmaradáshoz használják a segélyt az amerikai államok

Az Obama-kormány abban a reményben vezette be a 787 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomagot, hogy azt a szövetségi államok az oktatás fejlesztésére, a gazdaság felélénkítésére használják majd. Egy friss jelentés szerint azonban ez sokszor nem valósul meg.

Az Állami Számvevőszéknek megfelelő Government Accountability Office (GAO) ma nyilvánosságra hozandó jelentésében tárgyalja, mire fordítják az államok a Washingtontól kapott forrásokat. Eszerint számtalan helyi kormányzat döntött úgy, hogy pusztán az oktatói állások megtartását támogatja és igyekszik a víz fölött tartani a költségvetését.

A stimulus csomag eredeti célja a hosszú távú reform lett volna, ehelyett sokszor rövid távú terveket valósítanak meg ezekkel az összegekkel. Mint arról az AP beszámol, a michigani Flint városában például 30 éve nem épült új iskola, az intézmény vezetője azonban az auditoroknak mégis azt mondta: a költségvetési deficitet pótolja új iskolák építése helyett.

A GAO jelentése szerint az útépítésre szánt pénzek mintegy felét a már meglévő szakaszok újraburkolására fordítják. Ráadásul az állami vezetők nem a munkahelyteremtésre leginkább rászoruló régiókba terelik az összegeket.

élénkítő útépítés csomag állam amerikai
Kapcsolódó cikkek