Magyar gazdaság

Kevesebb illegális bevándorló érkezik

A gazdasági válság nyomán jelentősen visszaesett az idei év első három hónapjában az unió külső határain feltartóztatott illegális bevándorlók száma.

Az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex adatai szerint 2009 első negyedében 20200 fő bejutását akadályozták meg a hatóságok, szemben a megelőző év azonos időszakában regisztrált 24 ezerrel.

A 16 százalékos csökkenést Gil Arias Fernandez, a Frontex igazgató-helyettese azzal magyarázta, hogy a válság miatt egyre kevesebb potenciális bevándorló bízik benne, hogy állást találhat a közösség területén - írja az EUbusiness.

Más statisztikák szintén az illegális bevándorlás jelentette nyomás enyhüléséről tanuskodnak. A január 1. és július 5. közötti időszakban a Szicíliába érkezők száma 54, a Szardínia szigetére érkezőké pedig 56 százalékkal mérséklődött.

Olaszország esetében a markáns visszaeséséhez a Líbiával kötött "barátsági szerződés" is hozzájárulhatott. Arias Fernadez szerint az egyezmény május 15-i életbe lépése óta a Itáliát célba vevő bevándorlók száma 70 százalékkal is csökkenhetett.

illegális bevándorlók Európa unió
Kapcsolódó cikkek