Magyar gazdaság

Maradnak a határok a szolgáltatásoknál

Aligha valósul meg az év végétől a szolgáltatások nyújtásának a szabadsága

Az év végi határidőre sem omlik le minden határ az uniós szolgáltatási piacon. Az európai kamarák helyzetjelentése szerint ugyanis számos tagállamban csak a jogi keretek készülnek el időben a szolgáltatási direktíva alkalmazásához.

Magyarország tartja a menetrendet: már az utolsó néhány jogszabály-módosítás zajlik, a www.magyarorszag.hu portált alkalmassá teszik a növekvő elektronikus ügyintézési igények kielégítésére, és az uniós próbaprojektben is aktívan részt vesznek a magyar hatóságok.

A szolgáltatási direktíva által megkövetelt egyablakos ügyintézési pontok (PSC-k) kijelölése minden tagországban megtörtént, de sok kamara panaszkodik arra, hogy a gyakorlati működésben (például az e-aláírások interoperabilitása terén) még komoly fennakadások vannak. Németországban és Olaszországban a többszintű kormányzati berendezkedés is megnehezíti az informatikai rendszerek összehangolását – teszi hozzá az Eurochambres. Az osztrák és a spanyol kamara pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy világosabbá kellene tenni a PSC-k operatív funkcióit, és több lehetőséget kellene kínálni a felhasználók számára.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

jogharmonizáció Európai Unió tagállamok
Kapcsolódó cikkek