Magyar gazdaság

Az M7-esre kért pénzt az M3-asra használja fel a kormány

Magyarország a korábban az M7-es bővítéséhez igényelt EU-forrást egy hasonlóan jelentős fejlesztéshez, az M3-as autópálya új, Nyíregyházától Vásárosnaményig tartó szakaszának építéséhez használja fel.

A kormány döntésével így lehetővé vált, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedési operatív programja keretében 2009 folyamán újabb kiemelt projekt induljon el.

Az elkészülő gyorsforgalmi úttal Szabolcs–Szatmár–Bereg-megye gazdaságilag, valamint elérési idők szempontjából közelebb kerül az ország és Európa "áramlataihoz" - hangsúlyozta a hírt bejelentő közleményében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Ez elősegíti a megye és a térség felzárkóztatását a fejlettebb megyékhez, régiókhoz, illetve gyors és biztonságos összeköttetést nyújt a térség és az ott áthaladó tranzitforgalom részére.

Az "M3 Nyíregyháza-Vásárosnamény" projekt célja, hogy javítsa a kapcsolatot az ország észak-keleti része és a többi térség, valamint a főváros között. Az új 45,9km-es szakasz biztosítja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek nagytérségi kapcsolatát, másrészt a határon túli városokkal es megyékkel közvetlen kapcsolatot teremt.

Az M3 újabb szakaszának hosszabb távú hatásaként várható a nemzetközi tranzitforgalom hatékonyabb elvezetése, a helyi és nemzetközi megközelíthetőség javítása, az eljutási idők lerövidítése, a negatív környezeti hatások mérséklése, a közúti közlekedés szolgáltatási színvonalának és biztonságának növelése is. Mindezek eredményeként az NFÜ szerint javul a régió versenyképessége, ami elősegíti a foglalkoztatás bővülését is.

kiemelt projekt M3
Kapcsolódó cikkek