Magyar gazdaság

Bukarest lekörözi Pestet

A budapesti nettó bérek azonos szinten vannak a sanghajival, s jócskán elmaradnak a pozsonyitól, a varsóitól vagy a prágaitól.

Vásárlóerő-paritáson számolva Bukarestben magasabb a nettó bérszínvonal, mint Budapesten. Legalábbis ez a megdöbbentő adat olvasható ki az UBS svájci bankház elemzéséből, amely 2009. márciusi ár- és béradatokra támaszkodik. Eszerint a magyar fővárosban egy óra munkával nettóban kevesebbet keresnek az emberek, mint Bukarestben, Isztambulban, Limában vagy Bogotában – Prágáról, Pozsonyról vagy Varsóról már nem is beszélve.

A fejlett világhoz képest a márciusban érvényes árfolyamokon számolva még nagyobb a lemaradásunk, ilyen alapon a magyar bérszínvonal csupán ötödét-hatodát teszi ki az UBS összehasonlításában etalonként kezelt New York-inak.

A tanulmány szerint a magyar fővárosban a bruttó és a nettó bérek egyaránt csupán ötödét-hatodát teszik ki a New York-i szintnek – legalábbis a szerzők által használt márciusi (304 forint/eurós, illetve 233 forint/dolláros) árfolyamon.

Mivel azóta a forint valamelyest erősödött, ha mostani árfolyamot használnának az UBS elemzői, Budapest már nem lenne annyira olcsó bérű telephely a külföldiek számára, mint ahogy azt a felmérés sugallja – a különbség azonban nem lenne nagy a tanulmányban szereplő számokhoz képest.

Mivel azóta a forint erősödött, ha mostani árfolyamot használnának az UBS elemzői, Budapest már nem lenne annyira olcsó bérű telephely a külföldiek számára – a különbség azonban nem lenne nagy a tanulmányban szereplő számokhoz képest. Az alacsony bérekhez persze viszonylag alacsony árszínvonal is tartozik. Ám az árak korántsem anynyival alacsonyabbak a magyar fővárosban a nyugati szinthez képest, mint a bérek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

UBS Budapest forintárfolyam vásárlóerő-paritás infláció árak bérek
Kapcsolódó cikkek