Magyar gazdaság

Ezerszeres haszon - Ingatlanspekulánsok a termőföld-árveréseknél?

Csak kárpótlási jeggyel lehet licitálni olyan, a közeli jövőben belterületté váló termőföldekre, amelyeket még sohasem hirdettek meg árverésre. Mivel a kárpótlási folyamat már több mint egy évtizede lezárult, a fel nem használt kárpótlási jegyekkel vélhetően ingatlanspekulánsok tudják a piaci ár töredékéért megszerezni a földeket - írta a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában azt írta, hogy a legközelebbi ilyen árverés Békéscsabán lesz, ahol több olyan földdarabra is lehet majd licitálni, amelyeket valószínűleg hamarosan átminősítenek belterületté.

Szakértők szerint ebben az esetben akár ezerszeres is lehet a vásárló haszna. A földeket az önkormányzat is szerette volna megszerezni, de egy bírósági döntés szerint csak azt követően tehetné meg, hogy legalább egy sikertelen árverést rendeztek az adott földdarabra.

A lap idézi Velkey Gábor volt békéscsabai alpolgármestert, aki szerint a helyzetet úgy lehetne rendezni, ha leállítanák az árveréseket, a kárpótlásból még visszamaradt földterületekre részletes kalkulációt készítenének, és jogszabállyal akadályoznák meg ezeknek a területeknek az elkótyavetyélését.

Emlékeztet a cikk arra is, hogy a kései kárpótlási árverések ügye az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén is téma volt. A képviselők pártállástól függetlenül botrányosnak tartották az ügyet, és levélben fordultak Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti, valamint Gráf József agrárminiszterhez az árverések leállításáért.

ingatlanspekulánsok termőföld árverések haszon
Kapcsolódó cikkek