Magyar gazdaság

Várják a projektötleteket

Magyarország a stratégia tervezett elfogadása idején az EU soros elnökeként a regionális fejlesztések kérdését kiemelt feladatként kívánja kezelni.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium meghosszabbított határideig, az idén november 30-ig várja a civilek ötleteit az Európai Duna Stratégia projektjeihez. A Duna fenntartható fejlesztésében érintett tagállamok májusi ulmi nyilatkozata után kezdődött meg a stratégia összeállítása, hogy az eddigi funkcionális együttműködéseket túl, átfogó fejlesztések is megvalósuljanak.

Lényeges szempont, hogy 2014-től a Duna régió várhatóan közös fejlesztési és kutatási térség lesz majd. A Duna és térsége számos  fejlesztési lehetőséget rejt magában, amelyek Magyarország  regionális központi szerepét erősíthetik, a közlekedést javítják, és turisztikai jelentőségét növelik.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium november 30-ig meghosszabbította az Európai Duna Stratégiához illeszthető projektötletek benyújtásának határidejét – tájékoztatta Szaló Péter szakállamtitkár a Világgazdaság Onlinet. A formálódó stratégia alapján kialakuló „Duna Régió” várhatóan közös európai fejlesztési és kutatási térséggé válik a 2014-től induló, új uniós költségvetési periódusban. A stratégia részét képezi majd egy európai projektlista, amelynek hazai projektszintű előkészítésébe már bekapcsolódtak a régiók, a térségi fejlesztési tanácsok, az önkormányzati szövetségek, szakértők, valamint a Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.

Ám nemzetközileg is támogatható, jó projektötleteket még mindig vár a minisztérium, amely egyébként az Európai Duna Stratégia hazai koordinátora.

Magyarország a stratégia tervezett elfogadása idején - 2011 első félévében - az soros elnökeként a kérdést kiemelt feladatként kívánja kezelni. Különösen fontos a területfejlesztési és a gazdasági kapcsolatok további erősítése az al-dunai országokkal, mint Szerbia, Románia és Bulgária. A Duna és térsége számos  fejlesztési lehetőséget rejt magában, amelyek Magyarország  regionális központi szerepét erősíthetik, a közlekedést javítják, és turisztikai jelentőségét növelik — mondta az NFGM szakállamtitkára.

A szaktárca minél több ötletet vár olyan, megvalósítható projektekre, amelyek illeszkednek a koncepcióba. A tárca honlapján elkülönítettek egy külön területet, amelyen a formálódó koncepcióval kapcsolatos információk találhatóak. Emellett összegzésképpen megtalálható a honlapon egy oldal is, amely "A magyar Duna-térség jövőképe és stratégiai célrendszere" címmel, a tárcaközi tervezet leglényegesebb elemeit tartalmazza.

A tárca szakemberei emlékeztetnek egyébként arra, hogy az elmúlt évszázadokban számos koncepció készült, amely a Duna mentén élő népek, országok érdekeit igyekezett közös nevezőre hozni. Kossuth Lajos például a dunai konföderáció létrehozásában regionális integráció lehetőségét látta. A jelen Magyarországa olyan Duna stratégia összehangolásán fáradozik, amely egyszerre szolgálja a Duna védelmét, és kedvezőbb kihasználását.

Visszatekintő

* 2005.: az Országos Területfejlesztési Koncepció elfogadása, kiemelt feladattá vált a Duna fenntartható fejlesztése, természeti területeinek, tájainak és kulturális értékeinek védelme;
* 2006. május: a Duna-menti országok képviselői Budapesten közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kifejezték együttműködési szándékukat a térség fejlesztési terveinek és területi politikáinak összehangolására, a Duna-menti problémák orvoslására nemzetközi partnerség keretében, összehangolt fejlesztések sorozatával.
* 2009. május: a Duna fenntartható fejlesztésére vonatkozóan az érintett tagállamok (Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Szerbia) együttműködési nyilatkozatot fogadtak el Ulmban. A nyilatkozat célja olyan, a területi, gazdasági, kulturális kohézió fontosságát hangsúlyozó, a Duna-menti országokat érintő stratégia - az Európai Duna Stratégia, EDS - összeállítása, amelynek alapján a kialakuló „Duna Régió” a 2014-ben induló új költségvetési periódusban közös európai fejlesztési és kutatási térséggé válik;
* 2009. június: az Európai Tanács felkérte az Európai Bizottságot a stratégia elkészítésére, amely a Duna Régió környezeti, közlekedési, társadalmi-gazdasági és kulturális szempontú fenntartható fejlesztését célozza.
* 2009. november 30.: a stratégiába illeszthető projektötletek magyarországi leadásának határideje ([email protected])

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Duna régió kiemelt projekt
Kapcsolódó cikkek