Magyar gazdaság

A legkedvezőbb hazai exportadat a válság kezdete óta

Kezd magára találni a külkereskedelem, miközben még mindig növekszik a többlet.

Ez év októberben az volumene az előző évi alacsony bázishoz viszonyítva 2,7, az importé 9,1 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Ez a kivitel esetében tavaly szeptember, míg behozatalnál november óta a legkisebb ütemű csökkenés. Az első tíz hónap átlagában a volumencsökkenés a kivitelben 15, a behozatalban 21 százalék volt, főként az első fél évre jellemző, a 30 százalékot is megközelítő kiesés miatt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A kivitel alakulása nagyrészt a külső konjunktúrától függ, amely kedvező jeleket mutat az utóbbi időszakban. Az zuhanása mögött pedig javarészt az áll, hogy a vállalatok felélték a készleteiket, emellett a fogyasztási és beruházási kereslet is megcsappant. A kiemelkedő külkereskedelmi aktívum így csupán felszínesen tekinthető pozitívumnak, bár a külső sérülékenységet csökkenti.

A következő években a növekedés belső hajtómotorjaira nem igazán számíthatunk, így csak a nettó exportban lehet bízni. Vannak is pozitív jelek ezen a téren, a bázishatás is jelentősen javítja majd az év végi számokat – mondta korábban a Világgazdaságnak Barta György, a CIB Bank vezető elemzője.

külkereskedelmi többlet volumencsökkenés barta export
Kapcsolódó cikkek