Magyar gazdaság

Alig használt EU-s pénzalap

Működésének harmadik éve végén is szinte ismeretlennek, de legalábbis erősen kihasználatlannak tekinthető az Európai Unió globalizációs alapja (EGA). Hiába oszthatna szét évente 500 millió eurót a tagállamok között, ha alig van forrásaira érdeklődés: eddig három év alatt összesen is csak 79 millió eurót fizetett ki.

Pedig a cél nemes: segítséget nyújtani a tömeges létszámleépítések áldozatainak. Pontosabban szólva azon elbocsátott dolgozók után lehet támogatást igényelni, akik a globalizáció miatti szerkezetváltás következtében veszítették el munkahelyüket.

Az EGA forrásaihoz azonban kizárólag a nagy, legalább 500 fős leépítések esetén lehet hozzájutni – ez a szám is csak június óta érvényes, előtte 1000 fő volt a küszöb. Ezért Magyarország is most fordul először a három éve Brüsszelben nagy csinnadrattával beharangozott, ám azóta kissé elfelejtett alaphoz a General Electric jövőre esedékes 2700 fős létszámleépítése ügyében.

Az alapból hangsúlyozottan csak aktív munkaerő-piaci intézkedésekhez adható hozzájárulás.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján a forrásokat a tagállamok főként az álláskereséshez adott támogatások finanszírozására, képzésekre és a foglalkoztatást előmozdító ösztönzőkre költötték.4., jegyzet 16. oldal

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

elbocsátások EU pénzalap munkaerő-piac
Kapcsolódó cikkek