Magyar gazdaság

Rosszabbul élünk, mint öt éve

Az Európai Bizottság által ma nyilvánosságra hozott, a közösség társadalmát vizsgáló felmérés szerint a litvánok és a magyarok ítélik meg legrosszabbul saját helyzetüket a munkaerőpiac szempontjából.

A Társadalmi helyzet az Európai Unióban, 2009-ben című tanulmány szerint a litvánok és a magyarok érzékelik a legrosszabbnak az elmúlt öt évben végbement munkaerőpiaci változásokat és egyben ez a két nemzet a legborúlátóbb a jövőt illetően is – tudósít a BBC. Ezzel ellentétben a dán és svéd polgárok többsége úgy látja, hogy az álláshelyzet javult.

Az EU legelégedetlenebb országai a felmérés szerint: Bulgária, Magyarország, Görögország és Románia, az elégedettségi listát a skandináv államok vezetik.

A lakáspiac tekintetében messze a ciprusi állampolgárok a legelégedetlenebbek, -7,5-es pontszámmal (a -10 a legkisebb, a +10 a legnagyobb elégedettség). Bulgária, Lettország, Magyarország, Románia és Spanyolország mind -5 alatti értékkel szerepel az elégedetlen országok sorában.

A jelentés szerint minden tagországban azt gondolja a többség, hogy a megélhetés költségei emelkedtek az elmúlt öt évben és a helyzet a jövőben rosszabb lesz. Az Európai Bizottság szakértői arra figyelmeztetnek, hogy szakadás fenyegetheti a közösséget: a megfelelő társadalmi feltételekkel rendelkező országok tovább fejlődnek, míg a lemaradók további hátrányt halmoznak fel.

elégedettség Magyarország EU társadalmi Európai Unió
Kapcsolódó cikkek