Magyar gazdaság

Büntetővám - "Lenyomta" Brazília az USA-t

A brazil kormány kereskedelmi szankciókat jelentett be számtalan amerikai termék ellen, megtorlásul azért, hogy az Egyesült Államok illegálisan támogatja a gyapottermesztőket.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) meglepő módon jóváhagyta a Brazlía által kivetett szankciókat. Eszerint a megjelölt 100 amerikai termékre importvámot vetnek ki harminc nap múlva, hacsak a két kormány között nem jön létre megállapodás az utolsó pillanatban.

A most vámszabályozás alá kerülő termékek értéke 591 millió dollár. A gépkocsikra kivetett vámok a jelenlegi 35-ről 50 százalékra, a tejporra kivetett vámok pedig 20 százalékra nőnek. Az amerikai gyapotot és gyapot termékeket pedig 100 százalékos importvámmal sújtják. Brazília közölte: sajnálja, hogy be kellett vezetnie a szankciókat, de a nyolc évig tartó pereskedés nem produkált eredményt.

Az amerikai gazdaságpolitika kritikusai szerint az Egyesült Államok aránytalan versenyelőnyt biztosít saját gyapottermelőinek – ezt az állítást a WTO 2008-as döntésében igazoltnak látta. Brazília azonnali változást sürget ezen a téren, de a BBC-nek nyilatkozó elemzők szerint ehhez jelentősen meg kellene változtatni az amerikai mezőgazdasági törvényeket – ami a jelenleg helyzetben valószínűtlen.

Világkereskedelmi Szervezet gyapot WTO import vám
Kapcsolódó cikkek