Magyar gazdaság

Mit ígérnek? A Fidesz-program a legkevésbé megalapozott

Fidesz programját a Mit ígérnek? civil kezdeményezés az 1-5 fokozatú skálán gyengére értékeli. A közgazdászokból álló civil társaság értékelési szempontjai (célzottság, megalapozottság, számonkérhetőség) alapján a Fidesz programja a legrosszabbul teljesített a megalapozottság tekintetében az általuk vizsgált négy választási dokumentum (Jobbik, MDF, MSZP, Fidesz) közül.

A program – hasonlatosan például az MSZP-éhez - az általánosságok szintjén mozog, amiben jobban teljesít, az a jövőkép felmutatása, és ilyen értelemben az általános célzottság - áll a Mit ígérnek? elemzésében.

Célzottság – Miről beszélnek?

A Fidesz programjában néhány területen kibontakozik egy viszonylag világos jövőkép, de ez csak általánosan, elvi szinten fogalmazódik meg, így a párt konkrétabb elképzeléseiről nagyon keveset tudhatunk meg. (A jövőkép valamivel tisztább a gazdaságfejlesztés egyes területei, rendvédelem, egészségügy, szociális fejezet tekintetében). A párt világos értékrendre épít (munka, otthon, család, egészség, rend), de az elképzelt jövő nehezen megfogható konkrét részletek és időtáv hiányában.

A célok többsége elnagyolt. Csak a gazdaságfejlesztés és az egészségügy
területén találunk néhány számszerűsített és számonkérhető ígéretet.
Mindamellett, hogy a bevezető kijelöli a munkahelyteremtést, mint legfőbb
prioritást, a program nem nevez meg egyértelmű prioritásokat. Az olvasó öt terület kiemelése (gazdaság, rend, egészségügy, szociális biztonság,
kormányzás) és e területek célok kifejtettsége, részletezettsége alapján sejt egy fajta fontossági sorrendet.

Megalapozottság – Elhiggyük?

A program egyetlen helyen utal a stabil és kiszámítható költségvetési politikára, így erre a szándékra inkább implicit módon lehet következtetni a kormányzati politika kiszámíthatóságának általában véve tervezett javításából. Arra azonban a Fidesz programja sem tesz kísérletet, hogy terveinek költségvetési hatásait feltárja, ennek megítélése a vállalások homályossága miatt a választó számára is lehetetlen. Miközben a program visszafogott az ígérgetésekben többféle kiadást ígér sok területen, míg bevételnövelésről, más kiadások lefaragásáról nem esik szó. Következésképp, nem látunk jelentős költségvetési kockázatokat, ám a
program igen pro-aktív vállalkozásfejlesztési, iparpolitikai, mezőgazdasági és egészségügyi fókuszai, valamint az a tény, hogy számos területet nem is tárgyal (például, környezetvédelem, tömegközlekedés) kételyeket vethet fel az olvasóban.

A program igen fukar az oktatás terén tett lépésekben, és a pártfinanszírozás területén sem ígér változtatást. Egyedül a gazdaságpolitikai és egészségügyi területen sorol fel olyan célokat és intézkedéseket, melyek megvalósulása érdemben nyomon követhető és megítélhető.

Összességében, a program nem tartalmaz jelentős ellentmondásokat,
ugyanakkor nem tér ki a tervezett lépésektől várt gazdasági és társadalmi
hatásokra.

Számonkérhetőség – Meglátjuk?

Csakúgy, mint a többi párt esetében, a Fidesznél is jellemző, hogy a célok és intézkedések általánossága miatt - meglátásunk szerint - négy év múlva igen nehéz lesz megítélni a program egészének tényleges teljesülését. Egyetlen kivétel, a foglalkoztatást célzó gazdaságfejlesztés és az egészségügyi terület, ahol olyan célokat és intézkedéseket sorol fel a program, melyek megvalósulása érdemben nyomon követhető és megítélhető, de ezek a vállalások ott sem elég komplexek ahhoz, hogy a szakpolitika sikerességét rajtuk keresztül meg lehetne ítélni.

programok választás értékel
Kapcsolódó cikkek