Magyar gazdaság

Az állam is igyekszik spórolni

Tavaly év végén 11 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott 13. havi bért, mint egy évvel korábban, ugyanakkor azok, akiknek jutott, átlagosan 16 százalékkal többet vihettek haza. Az átlagos 13. havi bér 2009-ben bruttó 188 600 forint volt, míg egy évvel korábban 162 000.

 A segédmunkások közül 50, az adminisztratív alkalmazottak közül 45, a felső vezetők körében pedig 40 százalékkal kevesebben részesültek 13. havi bérben, mint egy évvel korábban. E juttatás nagysága a felső vezetők körében nőtt a legnagyobb mértékben, 59 százalékkal. A Workania internetes állásportál által működtetett Merces fizetési felmérésből az is kiderül, 13. havi bért az állami cégeknél 63, a külföldi magántársaságoknál 21, a belföldieknél pedig 19 százalékkal kevesebb alkalmazottnak adtak.
Az államigazgatási vagy közigazgatási szektorban dolgozók esetében 73 százalékkal csökkent a 13. havi bért kapottak aránya. Az egészségügy területén és a gyógyszeriparban 53 százalékkal, az iskolák és kulturális intézmények esetében pedig 66 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott ilyen juttatást. A 2010 első három hónapjában kitöltött kérdőívek szerint az év végi jutalomnál is érzékelhető volt a megszorítás.
A munkavállalók csupán 40 százaléka kapott ilyen jutalmat, amelynek átlagos összege viszont 7 százalékkal nőtt, így 2009 végén átlagosan bruttó 197 000 forint volt. A felső vezetők esetében 9 százalékkal kevesebben kaptak jutalmat év végén az egész éves munkájukért, de ennek átlagos összege 7 százalékkal volt magasabb, mint 2008 végén. Az év végi jutalmakat tekintve az állami és köztulajdonú cégeknél 4 százalékkal kevesebben részesültek jutalomban, mint egy évvel korábban, ők azonban átlagosan 11 százalékkal nagyobb összeget kaptak. VG

A béren felüli juttatások, 2010. I–III. hó

Kevesebb jutott hétvégi cégrendezvényekre (–27 százalék), sport- és kulturális juttatásokra (–23), élet- és baleset-biztosítási hozzájárulásra (–19), foglalkozás-egészségügyi ellátásra (–17)

A legnagyobb megvonásokat a szolgáltatási szféra alkalmazottai szenvedték el

A 11–20 főt foglalkoztató cégek voltak a legfukarabbak

A legtöbb megszorítás a belföldi magántulajdonban lévő cégek alkalmazottait érintette

A legnagyobb megvonásokat a szolgáltatási szféra alkalmazottai szenvedték el

A 11–20 főt foglalkoztató cégek voltak a legfukarabbak

A legtöbb megszorítás a belföldi magántulajdonban lévő cégek alkalmazottait érintette -->

13. havi fizetés cafeteria állami kiadások
Kapcsolódó cikkek