Magyar gazdaság

Finomít a Fidesz a felháborító passzusokon

Törvényhozás. Finomítanak a leendő kormánytisztviselői törvény legnagyobb felháborodást kiváltó passzusain.

A módosító javaslatok között szerepel, hogy nem lehet indokolás nélkül felmenteni a kormánytisztviselőt, és a munka törvénykönyvében rögzített felmondási tilalmak továbbra is érvényesülnek. A törvényjavaslat ellen az érintett munkavállalókat tömörítő szakszervezetek tiltakoznak.

Mint azt a Világgazdaság megírta: Navracsics Tibor, Répássy Róbert (Fidesz), Rétvári Bence (KDNP) törvényjavaslatot terjesztett be a kormánytisztviselők jogállásáról. A törvény hatályba lépésével a mostani köztisztviselői törvény hatálya alá tartozó kormányzati munkáltatóknál a foglalkoztatottak közszolgálati jogviszonya kormánytisztviselői jogviszonnyá, a vezetők megbízása vezetői munkakörré alakul át.

Ezzel megnyílik a lehetőség a szükséges átalakítások racionális költségvetési terhek melletti végrehajtásához, áll a javaslat indokolásában. A dokumentum értelmében a jövőben az állam, mint munkáltató indokolás nélkül, két hónapos felmentési idővel megszüntetheti a kormánytisztviselő munkaviszonyát. A beterjesztők arra hivatkoznak: nincs alkotmányos és célszerűségi vagy etikai alapja, hogy  a köztiszviselők a többi foglalkoztatotthoz képest - éppen az állammal szemben  - kiemelt védelmet élvezzenek. A szabályozást egy alkotmánybírósági határozattal is indokolják.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és tagszervezetei viszont egy másik alkotmánybírósági határozattal érvelve alkotmányellenesnek és a nemzetközi egyezményekkel - így az Európai Szociális Chartában foglaltakkal - is ellentétesnek tartják a törvényjavaslatot. Jóllehet a módosító javaslatokat ismerik, ám, mint mondták, kétséges, mi lesz azok sorsa. Meggyőződésük, hogy a jelenleg hatályos szabályozással is megoldható a szervezetátalakítás és a szükséges személycsere. A csütörtöki sajtótótájékoztatón hangsúlyozták, ha az Országgyűlés jövő hétfőn mégis elfogadja a törvényjavaslatot, alkotmányos normakontrollt kérnek, de akár sztrájkba is kezdenek.

A javaslat szerint változik a munka törvénykönyve is, egyebek között úgy, hogy az érintett körben nem érvényesülnek a felmondási tilalmak (betegség, szülési szabadság, stb.). A módosító indítvány a védelmet fenntartaná.

sztrájk munka törvénykönyv köztisztviselők jogállás
Kapcsolódó cikkek